102079 – 23062011 – Pentru prima dată în România, un grup de mai multe comune din aria naturală protejată „Pădurea Craiului„, cu o suprafaţă de peste 50.000 de hectare, au hotărât miercuri crearea unei structuri juridice care să gestioneze acest areal în scopul utilizării patrimoniului natural pentru dezvoltarea comunităţilor, corelat cu protejarea mediului.
Managerul sitului Natura 2000 „Defileul Crişului Repede – Pădurea Craiului„, Viorel Lascu, a declarat, miercuri că momentul este unul „memorabil” pe plan naţional, având în vedere că 24 de primari din tot atâtea comune, între Beiuş şi Aleşd, şi-au dat acordul pentru crearea Asociaţiei „Pădurea Craiului”, care să preia administrarea ariei naturale protejate.
„Foarte mulţi primari nu sunt mulţumiţi de modul de administrare a ariilor protejate pentru că autorităţile locale sunt prea puţin consultate sau primesc solicitări de azi pe mâine de la agenţiile guvernamentale. Dorinţa lor de asociere este de a-şi impune nişte reglementări care să fie mult mai prietenoase cu primăriile şi să ţină cont de nevoile lor. Rolul lor să nu fie doar consultativ, ci şi unul decizional, cu respectarea reglementărilor europene în domeniul mediului, dar şi folositor comunităţii”, a afirmat Viorel Lascu, preşedinte al Federaţiei Române de Speologie, citat de Administratie.ro.
Primarii au subliniat necesitatea de a-şi promova evenimentele locale pe plan internaţional, de a crea o marcă specifică Pădurii Craiului, într-un parteneriat reciproc avantajos (schimburi de produse, de specialişti agricoli, un centru de formare în zonă). De altfel, această posibilitate se prefigurează deja prin relaţiile stabilite de mai mulţi ani de speologul Viorel Lascu cu conducerea Parcului Vercors din Franţa. Asociaţia Pădurea Craiului va coopta parteneri pentru activităţi de management, educaţie, promovare, un prim obiectiv fiind crearea unui plan de management privind nevoile de dezvoltare ale zonei, în primul rând turistice. Primarii prezenţi la consfătuire au căzut de acord asupra unui buget comun, dar şi pe ideea atragerii unor proiecte comune pentru întreaga regiune. – www.promptmedia.ro