Acasă Uncategorized Bruxelles: Noi reguli pentru plata rapidă a pensiei alimentare către copiii cu...

Bruxelles: Noi reguli pentru plata rapidă a pensiei alimentare către copiii cu părinţi despărţiţi din UE

DISTRIBUIȚI

102029 – 22062011 – Copiii vor beneficia mai repede de pensia alimentară în cazul în care părinţii se despart, potrivit unor norme europene intrate de curând în vigoare.

            Este vorba de Regulamentul (CE) nr. 4/2009 privind competenţa, legea aplicabilă, recunoaşterea şi executarea hotărârilor şi cooperarea în materie de obligaţii de întreţinere, aplicabil din 18 iunie anul curent.

            Noile reguli permit recuperarea efectivă a obligaţiilor de întreţinere atunci când situaţia capătă o dimensiune transfrontalieră. În cele mai multe dintre cazuri, o decizie luată într-un stat membru de menţinere a obligaţiei de întreţinere va fi executorie într-un altul fără niciun fel de procedură specială.

            Practic, alineatul 2 al articolului 17 din Regulament prevede clar că “o hotărâre pronunţată într-un stat membru care are obligaţii în temeiul Protocolului de la Haga din 2007 şi care este executorie în statul membru respectiv, este executorie în alt stat membru fără a fi necesară încuviinţarea executării”.

            Această reglementare va grăbi procedurile de acordare a pensiei alimentare şi va economisi banii părinţilor.

            Pe de altă parte, potrivit articolului 21 alineatul 3, autoritatea competentă a statului membru de executare va suspenda la cererea debitorului executarea hotărârii instanţei judecătoreşti de origine în cazul în care forţa executorie a acesteia este suspendată în statul membru de origine.

            Regulamentul proaspăt intrat în vigoare stabileşte, de asemenea, linii de cooperare între autorităţile centrale în ceea ce priveşte sprijinul pe care acestea îl oferă pentru cererile de pensie alimentară.

            În momentul de faţă, europenii pot întâmpina dificultăţi în încercarea de a recupera pensiile alimentare neplătite sau alte forme de plată de la un cetăţean al altui stat membru, cum ar fi situaţia când, în urma divorţului unui cuplu, unul dintre părinţi se mută în alt stat UE. O astfel de împrejurare ar putea avea consecinţe negative pentru părinţi şi copii, atât din punct de vedere financiar, cât şi psihologic.

            Se estimează că în Uniunea Europeană există 16 milioane de cupluri internaţionale şi 1 milion de divorţuri în fiecare an. Noile reglementări sunt gândite pentru a facilita recuperarea obligaţiilor de întreţinere, astfel încât părintele absent să nu-şi mai poată eluda obligaţiile. (Sursa: Departamentul pentru Afaceri Europene) – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.