“Trecem prin controlul paşapoartelor doar la primul punct de intrare în Zona Schengen, care nu durează de obicei mai mult de două minute. Când vom adera la Zonă, vom fi scutiţi doar de aceste două minute.”
– 101402 – 31052011 – Liderii Uniunii Europene urmează să abordeze chestiunea spinoasă a revizuirii regulilor care acoperă zona fără paşapoarte a Schengen pentru a oferi un control mai bun al migraţiei. Cum mii de nord-africani fug de revoltele din Tunisia şi Libia, apelurile la restructurarea sistemului s-au intensificat, scrie Sud-Est European, preluată de Prompt Media. Mulţi dintre refugiaţi au ajuns în Italia şi Malta, acestea fiind amândouă membre ale Zonei Schengen. Chestiunea Schengen urmează să fie unul din principalele subiecte de pe agendă la summitul UE din 24 iunie.
În cursul întâlnirii extraordinare a miniştrilor de Interne ai UE, care a avut loc în luna mai la Bruxelles, Comisia Europeană (CE) a înaintat o propunere care ar permite ţărilor din Zona Schengen să restabilească controalele la graniţe. Acestea vor putea aplica însă acest mecanism doar ca măsură de ultimă instanţă şi în „circumstanţe cu adevărat critice”, potrivit unei declaraţii emise de preşedinţia maghiară a UE. În plus, verificările la graniţe ar fi introduse doar pe bază temporară şi în mod coordonat. “Trebuie să avem o mai mare claritate a regulilor, pentru a evita luarea de măsuri unilaterale şi disproporţionate de către statele member”, a declarat comisarul UE pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom, reprezentanta CE la întâlnire.
Ministrul maghiar de interne Sandor Pinter, care a prezidat discuţiile de la Bruxelles, a declarat că participanţii au convenit că sistemul Schengen trebuie menţinut. „A existat o poziţie clară din partea fiecărui ministru: libera circulaţie a persoanelor este una din principalele realizări ale Uniunii şi trebuie menţinută şi protejată”, a declarat el la o conferinţă de presă susţinută după întâlnirea specială asupra imigraţiei.
Pentru Bulgaria şi România, dezbaterea a avut o importanţă specială. Cele două ţări erau programate iniţial să adere împreună la zona fără graniţe a celor 25 de naţiuni în martie, dar aderarea a fost amânată după ce un raport final de evaluare privitor la Bulgaria a relevat deficienţe de securitate la graniţa terestră a ţării cu Turcia. Deşi raportul a relevat că România a întrunit toate criteriile, intrarea sa în zonă a fost amânată împreună cu cea a vecinei sale. Sofia a luat între timp măsuri pentru eliminarea deficienţelor identificate în raport. Grupul de lucru pentru evaluare al Schengen a decis la începutul lunii mai că Bulgaria este complet pregătită să adere la spaţiul european fără graniţe.
Gunther Krichbaum, şeful comisiei pentru Afaceri Europene a Bundestagului, a afirmat că decizia privind admiterea Bulgariei şi Romaniei va fi luată în această vară, după ce CE va emite rapoartele sale asupra progreselor obţinute de acestea în cadrul aşa-numitului mecanism de cooperare şi verificare.
Comisia pentru Libertăţi Civile a Parlamentului European (PE) a constatat de asemenea că cele două ţări sunt pregătite pentru admiterea în zonă, raportorul Comisiei, Carlos Coelho, afirmând că Bulgaria şi România sunt „chiar mai bine pregătite” decât unele din membrele clubului. Oficialii de la Sofia şi Bucureşti au criticat tentativele membrilor mai vechi ai UE de a condiţiona admiterea ţărilor lor în zona fără graniţe de noi criterii politice, care nu sunt incluse în acquis-ul Schengen. “Este inacceptabilă faţă de Bulgaria şi România”, a declarat preşedinta parlamentului bulgar Ţeţka Ţaceva.
Potrivit lui Rumen Jordanov, un comerciant de maşini din Sofia, admiterea ţării sale în Zona Schengen va consolida imaginea acesteia, dar nu va avea aproape nici un efect asupra modului în care el face afaceri, nici nu se va traduce prin beneficii speciale pentru compania sa. “Bulgaria este membră a UE, astfel că nu există taxe vamale. Trecem prin controlul paşapoartelor doar la primul punct de intrare în zona Schengen, care nu durează de obicei mai mult de două minute”, a declarat el. „Astfel, atunci când vom adera la Zonă, vom fi scutiţi doar de aceste două minute”. – www.promptmedia.ro