100888 – 11052011 – În cadrul Proiectului Strategic „Doctoratul în Şcoli de Excelenţă – Evaluarea calităţii cercetării din universităţi şi creşterea vizibilităţii prin publicare ştiinţifică”, va avea loc joi, 12 mai a. c., evenimentul public de lansare a „Exerciţiului Naţional de Evaluare a Cercetării”. Reuniunea, la care vor participa personalităţi ale vieţii academice româneşti, se va desfăşura începând cu orele 10.00, în Aula Academiei Române.
Exerciţiul Naţional de Evaluare a Cercetării – ENEC se va derula în perioada mai – septembrie 2011 prin intermediul Sistemului Informatic Suport Evaluare a Cercetării (SISEC).
„Cercetarea româneasca a avut, are şi va avea contribuţii notabile la progresul nostru ca şi naţiune, dar şi la progresul umanităţii. Obiectivul acestui exerciţiu îl constituie evaluarea cantitativă şi calitativă a cercetării ştiinţifice din universităţile româneşti, din acest moment. Cercetarea din România, trece printr-o perioada dificilă, la fel ca şi întreaga economie românească. Pentru a ieşi din acest impas, trebuie să vedem unde ne aflăm şi care sunt acele domenii în care putem ajunge la excelenţă”, spune prof. dr. ing. Ioan Dumitrache, manager al proiectului.
Pe baza informaţiilor încărcate în această platformă informatică se va genera rezultatul procesului de evaluare pentru cele 42 de domenii de specialitate identificate în urma unei analize amănunţite a practicii internaţionale în domeniu şi a consultării reprezentanţilor mediului academic românesc. ENEC va permite evidenţierea performanţelor în domeniul cercetării ştiinţifice din universităţile romaneşti şi clasificarea acestora pe domenii ale ştiinţei conform metodologiei elaborate în cadrul proiectului. SISEC este platforma electronică care permite monitorizarea periodică a rezultatelor cercetării şi identificarea grupurilor de excelenţă a căror susţinere financiară va contribui la creşterea vizibilităţii cercetării ştiinţifice româneşti.
Proiectul „Doctoratul în Şcoli de Excelenţă – Evaluarea calităţii cercetării şi creşterea vizibilităţii prin publicare ştiinţifică” se desfăşoară pe o perioadă de trei ani (2009 – 2011). Unul dintre principalele sale obiective este evaluarea calităţii cercetării ştiinţifice din universităţile româneşti. – www.promptmedia.ro