100697 – 05052011 – Curtea Domnească din Suceava, în prezent şantier arheologic, urmează să fie amenajată, în vederea introducerii în circuitul turistic, de către specialişti locali în gestionarea patrimoniului istoric şi specialişti ai firmei spaniole Arena Teatro SL, transmite Administratie.ro.
Primarul Ion Lungu a declarat miercuri că spaniolii de la Arena au venit deja la Suceava şi, împreună cu specialiştii suceveni, caută soluţii pentru cea mai bună formă de amenajare a Curţii Domneşti, situată în zona centrală a municipiului reşedinţă de judeţ.
Lungu a spus că, până la data de 1 iulie, va fi stabilită soluţia tehnică, apoi va fi întocmit studiul de fezabilitate, proiectul tehnic şi asigurată finanţarea lucrării, cel mai probabil cu fonduri europene. La rândul său, directorul Muzeului Bucovina din Suceava, Constantin Emil Ursu, a spus că propunerea pe care se lucrează în prezent, avansată de arhitectul bucureştean Gheorghe Sion, specialist în monumente istorice, prevede realizarea unei construcţii în forma de ‘U’, din sticlă, ce foloseşte zidurile actuale, păstrând şi arhitectura medievală.
El a precizat că se va pune în evidenţă primul nivel al Curţii Domneşti, nivelul din lemn din perioada Petru Muşat, Alexandru cel Bun. Consiliul Local Suceava a aprobat în luna martie asocierea cu firma spaniolă Arena Teatro SL, specializată în gestionarea patrimoniului istoric, în vederea punerii în valoare a Curţii Domneşti din zona centrală a municipiului. Potrivit primarului, firma spaniolă va întocmi, gratuit, documentaţia pentru reabilitarea Curţii Domneşti, urmând ca apoi să fie găsite surse de finanţare pentru realizarea lucrărilor.
Municipalitatea doreşte să finanţeze un proiect prin care Curtea Domnească din zona centrală a municipiului, în prezent şantier arheologic, să fie amenajată pentru vizitare şi restaurată, totodată, pentru a arăta la fel ca în perioada domniei lui Ştefan cel Mare. Construcţiile din complexul ce formează Curtea Domnească au fost edificate între secolele XIV – XV, fiind începute în timpul domniei lui Petru I Muşat, continuate de Alexandru cel Bun şi refăcute din piatră şi cărămidă în timpul domniei lui Ştefan cel Mare. – www.promptmedia.ro