100937 – 12052011 – UE trebuie să folosească mai mult aspectele culturale în cadrul eforturilor sale diplomatice de promovare a drepturilor omului, a democraţiei şi a dezvoltării ţărilor terţe, menţionează o rezoluţie adoptată de Parlament joi, 12 mai. În acelaşi timp, Uniunea trebuie să intensifice sprijinul pentru creatorii de cultură şi să finalizeze piaţa unică pentru lucrările lor on-line, protejând dreptul de autor, adaugă o rezoluţie separată, adoptată în aceeaşi zi.
Membrii PE susţin crearea unei direcţii generale dedicate diplomaţiei culturale în cadrul Serviciului European de Acţiune Externă (SEAE), numirea, în fiecare reprezentanţă externă a UE, a unei persoane responsabile pentru coordonarea relaţiilor şi interacţiunilor culturale dintre UE şi ţările terţe şi pentru promovarea culturii europene şi introducerea unei vize culturale UE pentru artişti şi alţi profesionişti din domeniul cultural din ţări terţe.
„Cultura poate şi ar trebui să faciliteze dezvoltarea, incluziunea, inovarea, democraţia, drepturile omului, educaţia, prevenirea conflictelor şi reconcilierea, înţelegerea reciprocă, toleranţa şi creativitatea”, menţionează rezoluţia elaborată de Marietje Schaake (ALDE, NL), rezoluţie care prevede de asemenea faptul că Parlamentul sprijină accesul gratuit la internet şi libertatea internetului, condamnă orice încercări de cenzură şi obiectează faţă de utilizarea argumentelor culturale pentru justificarea încălcărilor drepturilor omului.
Mai mult sprijin şi recunoaştere pentru industriile culturale – Deocamdată, pentru finalizarea unei pieţe unice digitale UE, o altă rezoluţie adoptată joi recomandă eliminarea obstacolelor (precum normele diferite privind TVA şi lipsa unor metode de plată accesibile pentru comerţul online) şi garantarea accesului la conţinut, asigurând totodată protecţia şi remunerarea corectă a titularilor de drepturi.
Rezoluţia, elaborată de Marie-Thérèse Sanchez-Schmid (PPE, FR), propune un sistem paneuropean de acordare de licenţe şi sisteme de tip ”ghişeu unic” pentru acordarea drepturilor. Deputaţii europeni solicită, de asemenea, acţiuni de combatere a practicilor comerciale abuzive şi încălcarea drepturilor la proprietate intelectuală, asigurând, în acelaşi timp, ca „legile care protejează dreptul la proprietate intelectuală să nu constituie o barieră nejustificată sau discriminatorie în calea accesului persoanelor cu dizabilităţi la produsele culturale”.
Pentru a sprijini creatorii de cultură, membrii PE sugerează îmbunătăţirea accesului la creditare, la microfinanţări pe termen scurt, avansuri rambursabile, fonduri de capital-risc şi stimulente pentru înfiinţarea de consorţii locale în domeniul cultural, cum ar fi reducerea impozitelor. Deputaţii europeni solicită de asemenea Comisiei să asigure finanţare în vederea punerii în aplicare a proiectelor de activităţi antreprenoriale şi de lansare de noi activităţi economice propuse de tineri în vârstă de maximum 35 de ani. În acelaşi timp, Parlamentul subliniază necesitatea recunoaşterii calificărilor profesionale şi combaterii discriminării salariale în această ramură.
Parlamentul solicită totodată sprijinul UE în îmbunătăţirea şi promovarea traducerii, a dublajului, a subtitrării, a supratitrării şi a digitalizării operelor culturale europene şi să ia în considerare crearea unei linii bugetare specifice în cadrul iniţiativei emblematice „Agenda digitală”, pentru a susţine tranziţia către digitalizare în cinematografia europeană.
Sarajevo – capitală culturală europeană în 2014? – Membrii PE au cerut Comisiei să ia în considerare o ofertă conform căreia Sarajevo să fie numită „Capitala europeană a culturii” în 2014, în mod excepţional. – www.promptmedia.ro