100614 – 03052011 – Rusia este pregătită să asigure protecția Europei de Est, precum și a mărilor Neagră, Baltică și Barent, în cadrul proiectului scutului antirachetă european, a anunțat recent comandantul Trupelor spațiale ruse, generalul Oleg Ostapenko. Ideea angajării cooperarii în vederea înființării unui scut antirachetă european a fost formulată în noiembrie 2010, în timpul summitului Rusia-NATO de la Lisabona. Alianța Nord-Atlantică insistă asupra înființării a două sisteme de apărare antirachetă independente, dar coordonate, unul al Rusiei și altul al NATO. Moscova propune la rândul său crearea unui sistem indivizibil, care să integreze dispozitivele celor două părți. Secretarul de stat american Hillary Clinton și-a exprimat recent speranța într-o apropiată relansare a negocierilor privind Tratatul asupra forțelor convenționale cu Rusia și a insistat asupra necesității ca Moscova să dea dovadă de “transparență deplină”. Secretarul de stat american a subliniat că, “având în vedere vasta reorganizare a forțelor militare ruse din ultimii ani, Rusia trebuie să fie pe deplin transparentă în ce privește forțele sale militare”. În 2007, Rusia s-a retras din Tratatul privind forțele convenționale din Europa, pe fundalul tensiunilor cu SUA. Ulterior, după instalarea lui Barack Obama la Casa Albă, cele două țări au ajuns să semneze Tratatul START privind reducerea armamentului nuclear. Tratatul privind forțele convenționale din Europa a fost semnat în 1990 la Paris și “actualizat” în 1999. Țările membre ale NATO au refuzat să ratifice noul tratat cât timp forțele ruse nu se retrag dintr-o serie de foste teritorii sovietice, precum Georgia și Republica Moldova.
România și SUA discută, la București, aspecte tehnice ce țin de arhitectura scutului american antirachetă ce urmează a fi amplasat și în România.
Armata americană a efectuat cu succes “cel mai ambițios test” al sistemului de apărare antirachetă, a anunțat săptămâna trecută Agenția de apărare antirachetă a SUA. În cadrul testului, scutul a interceptat o rachetă cu raza medie de acțiune. Aceasta a fost lansată de pe o insulă din Pacific, iar 11 minute mai târziu de pe distrugătorul USS O’Kane a fost lansată o rachetă cu un proiectil cinetic, care a interceptat-o pe prima i a distrus-o. Cei doi sateliți de localizare și supraveghere spațială (STSS), desfășurați în 2009 de MDA, au reperat racheta cu raza medie și au urmărit-o de la lansare până la final. A fost prima dată când sistemul Aegis al grupului Lockheed a fost folosit pentru a intercepta o țintă situată la peste 3.000 km. Acest test “demonstrează capacitatea primei faze” a noii abordări antirachetă, prezentată de președintele Barack Obama în septembrie 2009. Atunci, Obama a decis să renunțe la proiectul antirachetă concentrat pe amenințarea rachetelor iraniene cu raza lungă, în favoarea unuia care să protejeze Europa de rachete balistice cu rază scurtă și medie de acțiune. – www.promptmedia.ro