Acasă Uncategorized Marile puteri au de ce să se teamă: Africa de Vest va...

Marile puteri au de ce să se teamă: Africa de Vest va avea monedă unică

DISTRIBUIȚI

101186 – 22052011 – In timp ce Zona Euro este amenintata de prabusirea economiilor unor state membre, Africa de Est se indreapta rapid spre o proprie uniune monetara. Kenya, Uganda, Tanzania, Rwanda si Burundi au drept tinta adoptarea unei monede unice in anul 2012, dupa ce au stabilit un o uniune vamala in 2005 si o piata unica in 2010.

Cele cinci state spera ca integrarea economica sa duca la cresterea comertului la nivel regional, sa scada rata volatilitatii cursului de schimb valutar si sa atraga investitori straini. Integrarea financiara, fiscala si monetara este buna pentru regiunea noastra. Va ajuta la imbunatatirea competitivitatii, va rezolva problema volatilitatii si va ajuta mediul de afaceri, inclusiv prin intrarea mai usoara de capital in zona.

Promisiunea unei economii mai dezvoltate in cadrul unei piete integrate din care fac parte 130 de milioane de oameni nu a ramas neobservata de marile puteri economice ale lumii.

Recent, China a numit un reprezentant la CEA, urmand exemplul unor tari precum Statele Unite ale Americii, Marea Britanie si Franta. Totusi, unii analisti sunt sceptici in privinta sincronizarii planurilor pentru o moneda unica, precum si a viabilitatii sale.

Potrivit analistilor, pentru a se putea trece la o uniune monetara, este nevoie de convergenta macroeconomica puternica intre statele CEA, in special in ceea ce priveste rata inflatiei si deficitul fiscal. Ce presupune o uniune monetara pentru CEA?

Phumelele Mbiyo, strategist pentru Africa la Standard Bank, o uniune monetara nu este neaparat un lucru bun. El estimeaza ca, daca statele CEA vor forta adoptarea unei singure monede, ar putea avea aceleasi probleme cu care se confrunta, in prezent, Zona Euro. “Cred ca trebuie sa fie putin circumspecti in evaluarea beneficiilor unei uniuni monetare”, a spus Mbiyo, care a adaugat ca tinta de 2012 nu poate fi atinsa. “Trebuie sa existe o perioada destul de lunga de coordonare a politicilor macroeconomice inainte de a forma o uniune monetara. Nu cred ca acest lucru este fezabil in urmatorii trei ani”, a mai spus strategul.

Unii analisti avertizeaza ca integrarea mai adanca in cadrul CEA este impiedicata de limitarile existente in fluxurile de capital si pe piata muncii, in ciuda introducerii unei piete comune. “Desi taxale vamale pentru comertul intre tarile CEA au fost eliminate, raman numeroase bariere care impiedica relatiile comerciale intre membri”, a explicat Martine Guerguil, seful diviziei africane a FMI. Pentru a deveni complet functionala, ar fi nevoie de introduce mai multe reforme si de eliminarea barierelor.

Pe de alta parte, analistii sustin si faptul ca, pentru a reusi infiintarea unei monede unice ar fi nevoie si de o mai mare mobilizare a vointei politice, dar si a mediului de afaceri. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.