Acasă Uncategorized Bucureşti: Senatorul Banias nu are voie să părăsească România

Bucureşti: Senatorul Banias nu are voie să părăsească România

DISTRIBUIȚI

101249 – 24052011 – Procurorii DNA efectuează cercetări penale faţă de 30 de inculpaţi pentru infracţiuni de corupţie în legătură cu activităţile de import – export de mărfuri provenite din afara graniţelor Uniunii Europene desfăşurate prin birourile vamale de pe raza Direcţie Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale (D.R.A.O.V.) Constanţa, se arată într-un comunicat al instituţiei. Faţă de senatorul Mircea Banias procurorii au dispus măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara pe un termen de 30 de zile. Acesta este acuzat de aderare la un grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi instigare la delapidare. Au fost reţinuţi alţi 28 de inculpaţi, printre care fostul secretar general-adjunct al MAI, Laurenţu Mironescu şi Eugen Bogatu, fost director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa.

 

 

 

 

Într-o perioadă cuprinsă generic între mai 2010 şi martie 2011, la nivelul autorităţilor vamale şi portuare din Municipiul Constanţa s-a constituit un grup infracţional organizat ce are scopul de a controla instituţiile statului român cu atribuţii în activităţile de import – export de mărfuri prin birourile vamale de pe raza Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale (D.R.A.O.V.) Constanţa, dar şi din Municipiul Bucureşti. Grupul infracţional include un important număr de persoane, între care oameni politici deţinători ai unor importante funcţii de stat (cum ar fi cea de Senator în Parlamentul României sau de secretar general al M.A.I.), persoane cu funcţii de conducere din sistemul vamal, lucrători vamali cu diferite grade profesionale, comisionari vamali, intermediari vamali, oameni de afaceri implicaţi în activitatea de import-export de mărfuri, persoane fizice beneficiare curente a mărfurilor importate în România şi transportatori.
Toate persoanele implicate în această vastă activitate infracţională acţionau în mod coordonat în scopul facilitării contrabandei cu mărfuri de orice gen, din afara graniţelor UE, în schimbul remiterii unor sume de bani sub formă de mită, funcţionarii vamali având atribuţia de a nu constata sau denunţa infracţiuni sau contravenţii comise la una din cele mai importante vămi din România. Sumele de bani erau cerute cu o frecvenţă zilnică, în cuantum cuprins între 1.000 şi 7.000 de dolari pentru fiecare transport. În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat, în unele situaţii, cu sume cuprinse între 232.186,12 lei şi 8.280.932 lei pentru fiecare transport de marfă introdus ilegal.

Comisionari vamali, vameşi şi persoane din conducerea Vămii Constanţa Sud Agigea (dar şi persoane din mediul privat – în speţă, contrabandişti ori complici ai acestora), prin acte materiale având continuitate uneori de la o zi la alta, au sprijinit un grup infracţional organizat, la care au aderat în prealabil, încadrându-se într-o structură determinată cu roluri prestabilite, în sensul unui mecanism integrat de desfăşurare a activităţilor de colectare a banilor primiţi cu titlu de mită, precum şi de redistribuire a lor în cadrul grupului, concomitent cu asigurarea comunicaţiei între membrii grupului şi a asigurării protecţiei acestuia, inclusiv a contrabandiştilor împotriva unei eventuale deconspirări. Astfel, au fost introduse în România mărfuri contrafăcute, mărfuri interzise la import, mărfuri ce nu sunt însoţite de avizele sau autorizaţiile necesare, mărfuri de altă natură sau în alte cantităţi decât cele declarate în vamă, mărfuri flagrant subevaluate, mărfuri provenind de la societăţi comerciale ori din ţări ce necesită taxarea anti-dumping, fără perceperea acestor taxe şi au fost falsificate documente de achiziţie externă a mărfurilor (în scopul diminuării bazei de taxare vamală a acestora). Pe de altă parte, membrii grupului percepeau sume de bani inclusiv pentru procesarea vamală legală a mărfurilor licit introduse în România.

La data de 22 octombrie 2010, inculpatul Banias i-a pretins inculpatului Bogatu, la vremea respectivă director al Direcţiei Domenii Portuare, din cadrul Companiei Naţionale Administrarea Porturilor Maritime Constanţa S.A., să îi remită cu titlu gratuit mai multe produse provenite din mărfurile confiscate şi aflate în gestiunea Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea. În schimbul acestor foloase materiale, în cursul anului 2010, Banias i-a promis lui Bogatu că îşi va folosi influenţa deţinută în virtutea funcţiei sale pentru a direcţiona mai multe proiecte economico- administrative în sensul impus de interesele inculpatului Bogatu Eugen şi ale întregului grup infracţional. Astfel, Banias i-a promis lui Bogatu că se va implica personal în blocarea unui proiect de restructurare a autorităţii vamale de pe raza judeţului Constanţa şi a unui ordin ministerial care prevedea obligativitatea scanării tuturor containerelor din Portul Constanţa Sud Agigea, că va interveni pentru ca o persoană, ce nu era agreată de grupul infracţional, să nu fie numită într-o funcţie de conducere în cadrul Companiei Naţionale Administrarea Porturilor Maritime Constanţa şi că îşi va folosi influenţa pentru menţinerea în funcţie a unui fost director al Direcţiei Sanitar Veterinare Constanţa. De asemenea, acesta a promis că va interveni pentru protejarea inculpatului Durbac Liviu, şeful Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea. Bunurile menţionate mai sus au fost puse la dispoziţia lui Banias Mircea, prin intermediul inculpaţilor Tudoran Dragoş-Iulian (comisionar vamal) şi Tudoran Horia-Dan, fratele acestuia, lucrător vamal în cadrul Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, responsabil de confiscările vamale.

La 3 iunie 2010, inculpatul Mironescu, în calitate de preşedinte al organizaţiei municipale a PDL Constanţa, i-a cerut lui Aurelian Pilcă 8.000 de lei pentru ca el să câştige o funcţie de conducere la nivelul respectivei organizaţii politice. După ce Pilcă a promis că îi va da suma de bani cerută, la 5 iunie 2010, cu ocazia alegerilor interne desfăşurate la Organizaţia Municipală Constanţa a PDL, Mironescu a fost ales prim-vicepreşedinte al organizaţiei. În schimbul sumei de bani plătite de Pilcă, Mironescu a promis să îşi folosească influenţa politică pe lângă factorii decizionali din cadrul Ministerului Transporturilor pentru ca Pilcă să fie numit director în cadrul Companiei Naţionale Administrarea Porturilor Maritime Constanţa S.A., urmând ca acesta să lase locul unei persoane alese de el şi de ceilalţi membri ai grupului infracţional.

În cursul anului 2010, inculpatul Bogatu, director al Direcţiei Domenii Portuare şi leader al grupului infracţional, s-a implicat în activitatea de colectare a sumelor de bani prin intermediul comisionarilor vamali Tudoran Dragoş Iulian şi Ţiripan Valentin şi a intervenit la Durbac Liviu, şef al Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea pentru a facilita efectuarea de operaţiuni ilicite de import de mărfuri subevaluate de către o societate comercială. De asemenea, în data de 22 octombrie 2010, inculpatul Bogatu Eugen a ordonat blocarea completă a tuturor mărfurilor importate prin Biroul Vamal Constanţa Sud Agigea pentru a-i determina pe intermediarii vamali Dodu Marin şi Akram Nasser Abdel Rahman Bani Mustafa să îşi achite „taxele” către membrii grupului infracţional.

În perioada 2010 – 2011, inculpaţii Cadîr Sunai, director al D.R.A.O.V. Constanţa, Durbac Liviu, şef al Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, Bratu Liviu Costel, în calitate de adjunct al şefului Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, au aderat şi sprijinit grupul infracţional organizat descris mai sus prin folosirea în mod discreţionar a funcţiilor publice deţinute.
La rândul său, inculpatul Olteanu Claudiu-Constantin, adjunct al şefului Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, atât singur, cât şi împreună cu subordonaţii săi Milea Adrian şi Roşculeţ Valentin, prin intermediul comisionarului Tudoran Dragoş Iulian, a pretins diverse sume de bani de la mai mulţi intermediari vamali şi importatori, printre care Ahmad El Haj, Akram Nasser Abdel Rahman Bani Mustafa, Mohamad Rouchdi, Culea Mihai şi Catargiu Laurenţiu. Banii au fost pretinşi atât în scopul de a-şi încălca atribuţiile de serviciu şi de a permite intrarea în ţară, în mod ilegal, a unor containere cu mărfuri din import, cât şi în scopul de a-şi îndeplini îndatoririle de serviciu, prin procesarea respectivelor containere, permiţând accesul lor în ţară, în loc să fie blocate în vamă fără vreun temei legal plauzibil.

De asemenea, în schimbul unor sume de bani provenind de la comisionarii vamali Tudoran Dragoş Iulian, Ţiripan Valentin şi Budăi Sorin, Olteanu Claudiu Constantin a pus la dispoziţia membrilor grupului informaţiile necesare desfăşurării activităţilor ilegale la nivelul Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.