101104 – 19052011 – Potrivit datelor oficiale, în luna martie 2011 era nevoie de patru angajaţi cu salariul minim pe economie pentru susţinerea unui pensionar mediu. Altfel spus, sumele colectate la bugetul asigurărilor sociale de stat din patru salarii minime brute de 670 de lei abia ajungeau pentru achitarea unei pensii medii de 774 de lei. Explicaţia acestei situaţii ciudate la prima vedere constă în nivelul foarte scăzut al salariului minim pe economie şi în raportul de circa 1 la 1 între salariaţi şi pensionari. Deşi cota de 28,8% din salariul mediu brut (rămasă după reţinerea a 3% pentru pensia privată) este destul de ridicată, banii ajunşi la stat se ridică la 190 de lei de salariat la minim. Tot în martie 2011, salariul mediu brut era de 2.056 lei, de unde o contribuţie de 586 lei la pensii, adică doar ceva mai mult de 75% din pensia medie.
Cu un necesar de patru salariaţi la trei pensionari, sistemul românesc de pensii
se află în permanentă nevoie de subvenţii de la bugetul de stat. Nu întâmplător, gradul de acoperire al pensiilor din sumele colectate de la salariaţi este tot în jur de 75%.
Restul vine indirect, prin perceperea unor impozite sporite, inclusiv prin valoarea majorată a TVA. La fiecare cumpărare de marfă sau prestare de servicii, românii contribuie fără să ştie la plata de pensii, deoarece acestea sunt asigurate, într-o proporţie semnificativă, din fondurile bugetului de stat.
Aşadar, se ajunge la situaţia ca pentru o pensie de 2.000 de lei să fie necesară susţinerea din partea unui salariu de 6.400 de lei iar una de 3.000 de lei să necesite existenţa unui salariu 9.600 de lei. O pensie de 1.760 de lei poate fi asigurată de 3 salariaţi medii sau 9 salariaţi „minimi”.
Dacă statul român ar face ordine şi ar plăti pensii decente doar celor 1,8 milioane de pensionari reali care au vârsta şi vechimea legale, situaţia ar fi alta. Dar, în acest caz, cum s-ar mai alege cei care promit beneficii nu tocmai sau pe deplin meritate meritate la 3 milioane de oameni care nu muncesc? – www.promptmedia.ro