101021 – 16052011 – Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a aprobat, luni, primele 117 ordine de clasificare, în funcţie de competenţă.
Majoritatea dintre unităţile sanitare clasificate până în prezent s-au încadrat în categoriile a-IV-a (65) şi a-V-a (28), cu sau fără plan de conformare.
În opt judeţe ale ţării, respectiv Bistriţa Năsăud, Buzău, Bihor, Dâmboviţa, Ialomiţa, Harghita, Neamţ şi Sălaj, Ministerul Sănătăţii a finalizat procesul de clasificare a unităţilor sanitare.
“Clasificarea unităţilor sanitare reprezintă un proces complex care necesită multă atenţie. Atât managerii de spitale, cât şi reprezentanţii direcţiilor de sănătate publică trebuie să trateze acest proces cu seriozitate şi cu importanţa cuvenită deoarece de punerea corectă în aplicare a acestei măsuri va depinde dezvoltarea în viitor a unităţilor sanitare. Până în prezent, am fost obligaţi să trimitem înapoi documentaţia pentru a cere detalii sau plan de conformare în cazul mai multor unităţi sanitare. Atrag atenţia atât managerilor de spitale, cât şi reprezentanţilor autorităţilor locale că, netransmiterea documentelor sau neconformitatea acestora cu realitatea poate duce la neclasificarea unităţilor”, a declarat ministrul Sănătăţii.
Până în prezent, în Bucureşti au fost clasificate opt unităţi sanitare, din cele 42 existente. Un număr de două institute medicale au fost clasificate în categoaria I M (categoria I Monospecialitate), alte trei spitale în categoria II, unul de categoria II M, un spital de categoria III şi altul în categoria V.
Procesul de clasificare continuă până la sfârşitul acestei luni.
În conformitate cu noile prevederi legislative, până la 1 iunie 2011, data intrării în vigoare a noului contract-cadru, toate unităţile sanitare trebuie clasificate, în funcţie de competenţă, într-una din cele 5 categorii de clasificare.
Clasificarea spitalelor va avea un rol esenţial în elaborarea propunerilor de modelare a finanţării spitalelor, pe nivele de competenţă şi performanţă, şi pentru planificarea achiziţiilor de aparatură medicală. Clasificarea spitalelor însemnă creşterea eficienţei funcţionării spitalelor prin evitarea suprapunerilor şi paralelismelor între unităţile spitaliceşti, dar şi asigurarea accesului echitabil al cetăţenilor la serviciile medicale. – www.promptmedia.ro