101050 – 17052011 – Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a semnat, marţi, Actul Aditional nr. 7 la Contractul de Concesiune a serviciilor publice de alimentare cu apă şi canalizare în Municipiul Bucureşti cu Apa Nova.
„Prin semnarea acestui act se mai face încă un pas, extrem de important, pentru asigurarea confortului bucureştenilor şi pentru modernizarea infrastructurii Capitalei. Bucureştiul are un PIB la nivelul mediei UE. Trebuie să facem ca şi calitatea vieţii să fie la nivelul mediei UE. Vreau să începem să reducem rapid disconfortul creat bucureştenilor atunci când străzile se inundă la o ploaie ceva mai serioasă. Treptat, această problemă va fi redusă şi eliminată. Este important ca paşii care s-au făcut până acum să fie continuaţi”, a declarat primarul Capitalei.
Oprescu a reamintit ca la finalul anului 2010, Canalul Colector de sub râul Damboviţa a trecut din administrarea Guvernului (Ministerul Mediului, Administraţia Naţională „Apele Române”) în cea a Municipalităţii, iar acum, Apa Nova va prelua în concesiune Caseta de Apă Uzată şi va efectua o serie de lucrări de modernizare.
“Ceea ce se intampla astazi este important pentru ca tine nu numai de confortul cetatenilor, ci si de reablitarea sistemului de alimentare cu apa a Bucurestiului, iar Statia de Epurare Glina este una dintre cele mai importante componentate ale acestui sistem”, a declarat la rândul său, ministrul Mediului, Laszlo Borbely. “Vreau sa ne axam pe ceea ce va urma, pentru ca trebuie sa ne miscam foarte repede si avem un calandar destul de strict pe care trebuie sa-l respectam. Eu sper ca cel tarziu la inceputul anului 2012, pentru ca asa este prevazut, sa putem aproba si porni lucrarile la faza a doua a lucrarii”, a subliniat ministrul.
Bucureştiul are în întregime un sistem de canalizare care adună atât apele uzate menajere, cât şi pe cele industriale, care sunt descărcate direct în Dâmboviţa. Râul străbate oraşul din nord-vest către sud-vest, de-a lungul unui canal artificial cu o lungime de 17 km.
Albia sa naturală a fost modificată pentru prima data în anul 1975 pe o lungime de 10 km. Zece ani mai târziu, între 1985 şi 1988, o serie de lucrări semnificative au dus la transformarea albiei râului prin crearea a două canale suprapuse de apă, dispuse astfel: la suprafaţă – un canal de beton şi subteran – o structură numită caseta, la care au fost racordaţi toţi colectorii oraşului.
Caseta a fost concepută pentru a purta gravitaţional apele uzate şi apele pluviale ale întregului oraş către o staţie de epurare parţial construită în partea de sud-est. Canalul vizibil este alimentat cu apă din lacul artificial Dâmboviţa.
Scopul acestui nou Act Adiţional la Contractul de Concesiune este încredinţarea Casetei de către Municipiul Bucureşti în concesiune acordată societăţii Apa Nova. Prin semnarea acestui act aditional, Apa Nova va participa, astfel, la implementarea strategiei privind unitatea sistemului de canalizare din Municipiul Bucureşti, ţinând cont că modul actual de funcţionare a Casetei generează disfuncţionalităţi importante în Sistemul de Canalizare, în special inundaţii atunci când apar evenimente pluviometrice deosebite.
Având în vedere intenţia Primariei Municipiului Bucuresti de a transmite către Uniunea Europeană o aplicaţie în vederea obţinerii unei finanţări nerambursabile pentru Faza a II-a a proiectului de reabilitare a staţiei de epurare a apelor uzate Glina care cuprinde şi investiţii pentru Casetă, în special pentru reducerea infiltraţiilor, CGMB a adoptat Hotărârea nr.346/22.10.2009 prin care a aprobat transmiterea unei solicitări către Guvernul României privind trecerea Casetei din domeniul public al statului şi administrarea ANAR în domeniul public al Municipiului Bucureşti.
Tot în acest sens, prin Actul Adiţional nr.6 la Contractul de Concesiune semnat la 14.12.2009, Apa Nova şi-a exprimat acordul cu privire la integrarea Casetei în Sistemul de Canalizare şi, respectiv, în Concesiune şi s-a angajat să realizeze şi să finanţeze, fără vreo compensare tarifară, un studiu tehnic in situ asupra integralităţii Casetei, estimat la aproximativ 6.000.000 Lei, ce urmează a fi remis Primariei Municipiului Bucuresti în termen de 18 luni de la semnarea Actului Adiţional nr.6 (iunie 2011).
Municipiul Bucureşti a făcut solicitarea către Guvern şi astfel, la data de 09.09.2010, a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, Hotărârea Guvernului nr.894/2010 privind transmiterea din domeniul public al statului şi din administrarea Administraţiei Naţionale „Apele Române” în domeniul public al Municipiului Bucureşti şi în administrarea Consiliului General al Municipiului Bucureşti a Canalului colector ape uzate de sub râul Dâmboviţa (Caseta de apă uzată).
Prin acelaşi Act Adiţional nr.6, s-a convenit ca, după adoptarea Hotărârii de Guvern prin care Caseta se transferă din domeniul public al statului în domeniul public al Municipiului Bucureşti, să aibă loc încredinţarea acesteia în concesiune societăţii Apa Nova, transfer ce a fost aprobat de CGMB în şedinţa din data de 28.04.2011.
Apa Nova Bucureşti va întreţine Caseta şi va finanţa şi realiza obligaţiile care îi revin prin act Adiţional şi anume: eliminarea punctelor de blocaj major identificate în raportul privind inspecţia interioară a Casetei, amenajările pentru descărcarea în râul Dâmboviţa şi în Staţia de Epurare Glina necesare funcţionării în condiţii de siguranţă a Staţiei de Epurare Glina – Faza I şi decolmatarea Casetei. – www.promptmedia.ro