– 101397 – 31052011 – Luni seara a avut loc, la Palatul Victoria, cea de-a doua reuniune interguvernamentală româno-italiană, prezidată de premierul Emil Boc şi Silvio Berlusconi, preşedintele Consiliului de Miniştri al Italiei. Pe agenda summit-ului au figurat aspecte de actualitate ale cooperării bilaterale, cu accent pe domeniul economic, politico-diplomatic, al justiţiei şi afacerilor interne, precum şi ale colaborării la nivel european şi internaţional. În marja reuniunii s-au desfăşurat reuniuni bilaterale între miniştrii români şi italieni de externe, ai justiţiei,
Emil Boc a salutat prezența la București a delegației conduse de președintele Consiliului de Miniștri italian, Silvio Berlusconi, mulțumindu-i pentru susţinerea constantă în chestiuni de interes pentru România. ”Am beneficiat de un sprijin consistent al Italiei atunci când România a intrat în UE, de aceeaşi susţinere, pentru care îi mulţumesc, beneficiem şi acum în procesul de aderare la Spaţiul Schengen”, a declarat premierul Emil Boc la finalul convorbirilor.
Premierul Silvio Berlusconi a asigurat România de întregul sprijin al Italiei, în ceea ce privește aderarea României la spațiul Schengen:“Pe plan european, Italia a sprijinit România pentru aderarea la Uniunea Europeană. Cu acelaşi angajament, noi sprijinim intrarea României în Spaţiul Schengen şi cu obiectivul ca acest lucru să se întâmple în cursul acestui an”. Şeful Executivului român a precizat că reuniunea interguvernamentală româno-italiană desfășurată astăzi, la Palatul Victoria, a prilejuit discutarea unor aspecte ce ţin de colaborarea economică, prin intermediul proiectelor de parteneriat public-privat în domenii precum: energia, mediul, transporturi, turismul sau dezvoltare regională. Nu în ultimul rând, a fost abordată, în discuția cu premierul Silvio Berlusconi, problema eliminării restricţiilor pentru muncitorii români aflați în Italia.
”Sperăm ca în perioada următoare să fie eliminate ultimele restricţii care vizează cetăţenii români care lucrează în Italia, astfel încât aceștia să beneficieze de aceleaşi drepturi ca toţi ceilalţi cetăţeni europeni. Acum piaţa muncii este liberalizată pentru 60% din domenii, urmează ca pentru restul de 40% să se realizeze o liberalizare a pieţei forţei de muncă în perioada următoare”, a declarat premierul Emil Boc. La ora actuală, mai mult de un milion de români lucrează în Italia, peste 800.000 de români lucrează în firme italiene din România şi săptămânal există 325 de curse aeriene între cele două țări.
La rândul său, premierul Silvio Berlusconi a apreciat nivelul schimburilor comerciale bilaterale, care se ridică la peste 10 miliarde de euro și a declarat că în România există 16.000 de societăți comerciale italiene, unde lucrează peste 800.000 de români. De asemenea, Silvio Berlusconi a declarat că în Italia, trăiesc şi lucrează peste 1,2-1,3 milioane de cetăţeni români, a căror activitate este foarte apreciată.
Berlusconi l-a felicitat pe premierul român pentru măsurile menite să echilibreze bugetul de stat: “Am ţinut să îl felicit pe domnul prim-ministru pentru modul în care Guvernul român a adoptat nişte măsuri foarte dificile, dure, pentru a stăvili pierderile în domeniul bugetar. Sunt măsuri absolut nepopulare, dar ele au fost necesare şi din cauza cererilor provenite din partea UE şi a FMI. Aceste măsuri, fireşte, presupun şi o scădere a popularităţii guvernului. Noi suntem convinşi că, în cele din urmă, populaţia va înţelege că aceste măsuri au fost necesare şi că vor avea efecte pozitive pentru ţară şi pentru cetăţenii ei.”
Emil Boc a mai anunțat că anul 2012 va fi promovat ca „Anul culturii româneşti în Italia”, proiect pentru care președintele Consiliului de Miniștri italian, Silvio Berlusconi, și-a exprimat deja întreaga susținere. În cadrul convorbirilor dintre cele două delegații de miniștri, atât partea română cât și cea italiană au apreciat buna colaborare la nivel bilateral şi european, în ceea ce privește inițiativele din domeniile justiție și afaceri interne, transporturi sau economie.
La întâlnirea interguvernamentală au participat – alături de premierul Emil Boc și președintele Consiliului Italian de Miniștri, Silvio Berlusconi – următorii miniștrii, din partea României: Marko Bela – viceprim-ministru, Teodor Baconschi – ministrul Afacerilor Externe, Traian Igaş – ministrul Administraţiei şi Internelor, Ion Ariton – ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Anca Boagiu – ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Elena Udrea – ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Cătălin Predoiu – ministrul Justiţiei, Valerian Vreme – ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, iar din partea Italiei: Franco Frattini – ministrul Afacerilor Externe, Roberto Maroni – ministrul de Interne, Angelino Alfano – ministrul de Justiţie, Paolo Romani – ministrul Dezvoltării Economice. – www.promptmedia.ro