101287 – 25052011 – Europarlamentarul Sabin Cutaş a adresat o scrisoare Comisarului european pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie, Viviane Reding, prin care şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la îngrădirea libertăţii de exprimare şi a pluralismului presei din România. Deputatul european a atras atenţia asupra acestui tip de derapaje anti-democratice care sunt specifice mai multor ţări membre ale Uniunii Europene şi a cerut implicarea Comisiei Europene pentru protejarea libertăţii presei din România. „În urma publicării clasamentului mondial al libertăţii presei pentru anul 2010, organizaţia non-guvernamentală „Reporteri Fără Frontiere” a constatat o deteriorare a libertăţii de exprimare a presei din Uniunea Europeană. Astfel, sunt state membre în care drepturile jurnaliştilor nu sunt respectate, aceştia fiind supuşi unor enorme presiuni politice în exercitarea meseriei lor.
Cazul mass-media din România este alarmant.” „România se situează pe locul 52 al clasamentului realizat de RFF, coborând cu două locuri faţă de anul precedent. Este paradoxal că, pe măsură ce societatea a cunoscut o transformare de la post-comunism la democraţie, libertatea presei a involuat din cauza obstacolelor de ordin politic care au îngrădit libertatea de exprimare şi pluralismul mijloacelor de informare în masă. Jurnaliştii şi trusturile de presă din România care privesc cu ochi critic deciziile actualei guvernări au fost victimele unor intense campanii de discreditare prin intermediul unor declaraţii, speculaţii şi acuzaţii nefondate ale puterii politice. S-a încercat astfel crearea unui climat de neîncredere în informaţiile pe care presa le oferă şi în valorile etice pe care aceasta are datoria de a le respecta”, a menţionat europarlamentarul român. „Ne confruntăm cu un conflict evident între libertatea presei şi controlul informaţiilor de către puterea politică, printr-un sistem de intimidare atent construit. Presa a fost practic redusă la acelaşi rang cu terorismul, fiind inclusă de către preşedintele ţării printre vulnerabilităţile la adresa securităţii naţionale. Prin această decizie, au fost create circumstanţele pentru a supraveghea activitatea jurnaliştilor prin intermediul serviciilor secrete. De asemenea, cele mai înalte instanţe politice din România: preşedintele, primul-ministru, membri ai guvernului, au un discurs denigrator la adresa trusturilor de presă”, a subliniat acesta.
Cutaş a precizat că această situaţie nu este una singulară, făcând referire la controversata lege a presei din Ungaria şi a solicitat o implicare mai mare la nivel european pentru protejarea libertăţii de exprimare şi a pluralismului presei din România. – www.promptmedia.ro