–100599 – 03052011 – Raportul de aderare la Schengen al Romaniei si Bulgariei a primit luni unda verde din partea Comisiei pentru Libertati Civile (LIBE) din cadrul Parlamentului European. Din rapoartele de evaluare privind pregatirile pentru aderare, reiese că ambele state au indeplinit conditiile necesare. Raportul care sustine aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen a primit 33 de voturi „pentru” si trei „impotriva” din partea deputatilor europeni, membri ai comisiei.
Dupa examinarea progreselor celor doua state membre si in urma vizitelor echipelor de experti din cele doua tari, Comisia pentru libertati civile a concluzionat ca, desi unele aspecte vor necesita raportare periodica si o atentie
suplimentara in viitor, ele nu constituie un obstacol in calea admiterii in spatiul Schengen a Romaniei si Bulgariei.
Cu toate acestea, Parlamentul European va trebui sa fie in mod constant informat cu privire la masurile suplimentare care urmeaza sa fie luate in zona Bulgaria-Turcia-Grecia, legate de gestionarea migratiei. Votul final in Parlamentul European pe acest dosar este programat pe 4 iunie. Rolul Parlamentului European este consultativ si nu obliga statele membre sa ia o decizie.
Potrivit normelor actuale ale UE, conditia cheie pentru aderarea la spatiul Schengen este capacitatea de a asigura securitatea frontierelor externe ale UE.
Membrii LIBE au respins, in acelasi timp, cele trei amendamente depuse de eurodeputatii liberali Jens Rohde, Alexander Alvaro si Jan Mulder, in care cei trei denuntau coruptia din Romania si Bulgaria si sugerau ca acestea nu ar trebui sa intre in anul 2011 in spatiul Schengen.
Comisia considera ca, inainte de sfarşitul lui 2011, UE va trebui sa fixeze o data pentru aplicarea acquis-ului Schengen de catre Romania si Bulgaria.
Opinia cu privire la aderarea Romaniei şi a Bulgariei la spaţiul Schengen urmeaza a fi adoptata in plen in perioada 6-9 iunie, inaintea reuniunii Consiliului pentru afaceri interne care va avea loc intre 9 şi 10 iunie.
Decizia cu privire la aderarea la Schengen este luata de Consiliu, printr-o decizie unanima a guvernelor statelor membre Schengen.
Preşedinţia ungara a Consiliului de Ministri a declarat ca va continua sa lucreze pentru a ajunge la o soluţie acceptabila pentru toate parţile, avand in vedere temerile exprimate de anumite State Membre. – www.promptmedia.ro