100560 – 01052011 – PSD Belgia a lansat un apel pentru ridicarea obstacolelor pe piaţa muncii din Belgia pentru români. Un document pe acest subiect a fost prezentat în cadrul unei întâlniri oficiale cu Sophie Lenoble, consiliera responsabilă cu studiile strategice privind locurile de muncă din Belgia a vicepremierului şi ministrului belgian al locurilor de muncă şi egalităţii de şanse, Joëlle Milquet. Din partea PSD Belgia au participat:Dan Luca, preşedinte PSD Belgia, şi doi vicepreşedinţi ai organizaţiei: Codruţa Filip şi Răzvan Lizo.
În decembrie 2008, Consiliul de Miniştri al Belgiei a aprobat proiectul care prevedea prelungirea restricţiilor tranzitorii impuse muncitorilor români şi bulgari cu încă trei ani, de la 1 ianuarie 2009 până la 31 decembrie 2011. Anul acesta se va decide aplicarea în continuare a restricţiilor timp de încă doi ani (1 ianuarie 2012 – 31 decembrie 2013) sau ridicarea lor – perioada totală (maximă posibil) fiind de şapte ani de la aderarea României şi Bulgariei în Uniunea Europeană.
Dan Luca, vicepreşedinte al PSD Diaspora şi membru al Consiliului Naţional PSD, a subliniat: „Este de datoria partidelor din România să păstreze şi să întărească legătura cu autoritățile din ţara gazdă pentru a prezenta dorinţele comunităţii românilor din Belgia”.
Sunt numeroase cazuri care arată că drepturile românilor în Belgia sunt încălcate, că românii sunt discriminaţi, în special la nivelul administraţiei locale, invocându-se de cele mai multe ori obstacolele pe piaţa muncii.
Codruţa Filip, coordonatoarea unui studiu despre inserţia socială a românilor în Belgia, a afirmat că: „Studii aprofundate arată că cei veniţi din Europa Centrală şi de Est sunt bine primiţi de populaţia belgiană, iar românii sunt cunoscuţi pentru eforturile pe care le fac în direcţia integrării sociale şi cetăţeneşti. Emigranţii români nu trăiesc în Belgia pentru a profita de securitatea socială, ci pentru a găsi un loc de muncă stabil”.
Opinia Comisiei Europene, afirmată de-a lungul ultimilor ani, este în favoarea eliminării obstacolelor de pe piaţa muncii, un exemplu relevant fiind ţări europene precum Suedia, care nu au impus restricţii şi au rezultate bune din punct de vedere al angajărilor şi beneficiează de un procent scăzut de şomeri. – www.promptmedia.ro