100938 – 12052011 – Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin intermediul căreia solicită Comisiei Europene să emită două propuneri legislative pentru aplicarea măsurilor privind îngheţarea şi divulgarea activelor debitorilor, în cazurile transfrontaliere.
Potrivit Parlamentului European (PE), adoptarea noilor acte legislative va îmbunătăţi recuperarea creanţelor pe întreg teritoriul UE şi va încuraja astfel comerţul între statele membre.
Astfel, PE solicită Comisiei să elaboreze două propuneri de regulament pentru implementarea a două instrumente: Ordinul European de Conservare a Activelor (OECA) şi, respectiv, Ordinul European de Divulgare a Activelor (OEDA). Parlamentul propune ca aceste două instrumente să fie măsuri corective de sine stătătoare, care să vină în completarea celor disponibile conform legislaţiei naţionale, şi să se aplice doar cazurilor transfrontaliere.
Pe de altă parte, PE propune ca cele două instrumente solicitate să conţină norme de competenţă judiciară, care să specifice care sunt instanţele naţionale competente să emită astfel de ordine. Totodată, eurodeputaţii susţin ca ambele ordine să poată fi solicitate prin intermediul unui formular multilingv standard, simplu de completat şi care să poată fi găsit şi pe portalul european e-justiţie.
Parlamentul European consideră că efectul OECA trebuie să se limiteze la sechestrarea conturilor bancare şi la îngheţarea provizorie a depozitelor bancare ale debitorilor şi că acesta nu ar trebui să-i confere creditorului nici o formă de proprietate asupra activelor. Comisia Europeană ar trebui să aibă în vedere şi dacă ordinul ar putea să acopere şi alte tipuri de active, precum proprietăţile imobiliare sau active viitoare.
Pe de altă parte, OECA nu ar trebui să afecteze mai multe conturi bancare decât este necesar, ci să se limiteze la valoarea datoriei, plus eventualele cheltuieli de judecată şi dobânzi.
În ceea ce priveşte OEDA, PE consideră că acest ordin ar trebui să poată fi solicitat ca urmare a unei hotărâri a instanţei competente care stabileşte existenţa unei datorii. Eurodeputaţii propun, ca regulă generală, să li se solicite debitorilor să divulge toate activele situate în interiorul spaţiului de libertate, securitate şi justiţie, pentru a oferi creditorilor o gamă cât mai largă de acţiuni posibile.
Potrivit textului rezoluţiei, propunerile legislative sunt necesare deoarece nivelul actual de recuperare cu succes a datoriilor transfrontaliere este extrem de scăzut, atât în ceea ce priveşte activele persoanelor fizice, cât şi cele ale întreprinderilor, iar această stare de fapt descurajează comerţul transfrontalier, trimite un mesaj de tolerare a impunităţii debitorilor incorecţi şi afectează performanţa economică a Uniunii Europene.
De asemenea, eurodeputaţii consideră că, în prezent, costul recuperării datoriilor transfrontaliere este prohibitiv pentru creditori, în cazurile în care un debitor are active în mai multe state membre, aceştia propunând în esenţă simplificarea şi accelerarea acestui proces de recuperare. – www.promptmedia.ro