99977 – 08042011 – În judeţul Hunedoara, fondurile structurale sunt dirijate de administraţia publică locală către zonele cu puternice interese personale. Ceea ce ar trebui să fie un sprijin pentru proiectele de interes comunitar, este folosit cu pricepere de conducerea Consiliului Județean pentru dezvoltarea și modernizarea zonelor în care interesul personal depășește interesul public. Astfel, Consiliul Județean Hunedoara a cerut şi obţinut finanţare din fonduri structurale (nerambursabile) pentru un proiect care prevede modernizarea Drumului Județean 687D, care leagă județul Hunedoara de Caraş-Severin. “Ţinutul Pădurenilor este o zonă cu un potenţial turistic deosebit,
care trebuie pusă în valoare. Construirea acestui drum va schimba radical viaţa oamenilor de acolo. În plus, accesul din municipiul Hunedoara spre judeţul Caraş-Severin se va face mult mai uşor”, argumenta, în urmă cu un an, Mircea Moloţ, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, nevoia modernizării acestui drum.
Ceea ce a omis însă Mircea Moloţ să prezinte este conflictul de interese în care se află. Mai exact, cei aproape 30 de kilometri care vor fi modernizați traversează o zonă în care interesele sale personale sunt foarte mari, pentru că DJ 687 D traversează exact zonele în care, din fruntea Consiliului Județean, Mircea Moloţ şi-a concesionat mari suprafeţe de păşuni şi păduri – în zona comunelor Lunca Cernii, Topliţa, Bunila, Teliuc şi Lelese – şi pe care le-a amenajat ca domenii private de vânătoare pentru un cerc restrâns de iniţiaţi.
Prietenul la nevoie se cunoaşte – Şi pentru că nu era de ajuns că amenajează accesul la propriile domenii de vânătoare din bani publici, Moloţ îşi ajută şi prietenii de încredere. Pentru modernizarea DJ 687 D, Ministerul Dezvoltării a alocat peste 81 milioane de lei fără TVA (bani nerambursabili). Cea mai mare parte a sumei – 60 milioane de lei – a fost adjudecată de Drupo SRL, deşi, potrivit presei vremii, pentru lucrare au concurat 20 de firme din ţară şi străinătate. Firma Drupo, patronată de Gabriel Doda, este, spun cunoscătorii, una dintre firmele protejate la nivel de conducere a CJ Hunedoara, aceasta fiind şi explicaţia pentru care câştigă multe lucrări finanţate din bani publici ori europeni, dar şi din bugetul judeţean. Mult sub costul la care a fost evaluată lucrarea de proiectanţi, modernizarea drumului judeţean trebuie făcută astfel încât din cele 60 milioane de lei să ajungă şi pentru cunoscutele, dar nerecunoscutele, cheltuieli informale. Aşa se face că în contractul încheiat între firma Drupo şi Consiliul Judeţean a apărut o formulare, cel puţin interesantă. Dacă iniţial lucrările se refereau la “modernizare”, acestea au fost transformate în “lucrări de modernizare a porţiunilor neasfaltate”.
Drumul dintre Teliuc şi Topliţa, adică jumătate din tronsonul de drum pentru care au fost obţinute fondurile este în stare bună, fiind asfaltate anterior, şi rămâne ca firma Drupo să lucreze cealaltă jumătate, pentru care, însă, încasează întreaga sumă, cealaltă jumătate din bani aducând un de invidiat profit în conturi firmei. Localnicii spun însă că, pentru a evita eventuale reclamaţii, Mircea Moloţ a dispus decopertarea parţială şi plombarea tronsonului dintre Teliuc şi Topliţa, lucrări realizate, însă, de o altă firmă, care, pe alţi bani de la judeţ, în această primăvară a început lucrările.
Supranumit în zonă ”primul vânător al judeţului”, Mircea Moloţ pare să scape de întrebările incomode. Aşa cum nimeni nu îndrăzneşte să i se adreseze direct în acest mod, tot aşa nimeni nu îndrăzneşte să îl întrebe despre defrişările masive care se fac în pădurile a căror concesiune a obţinut-o. – www.promptmedia.ro