100082 – 12042011 – Japonia a decis ridicarea gradului de gravitate al accidentului nuclear de la Fukushima Daiichi de la 5 la 7, pe scara accidentelor nucleare si radiologice (INES), ceea ce l-ar plasa la acelasi nivel cu cel petrecut in anul 1986 la Cernobal, transmite Euractiv.
Comisia Guvernamentala pentru Siguranta Nucleara a estimat ca materiile radioactive scurse din reactoarele centralei de la Fukushima au atins, la un moment dat, 10.000 de Tera-Bequerels pe ora, fapt care ar justifica incadrarea accidentului la nivelul 7, considerat maxim pe scara internationala.
Heinz Smital, expert nuclear si atomic din partea Greenpeace a declarat saptamana trecuta ca accidentul nuclear de la Fukushima, „a atins cel mai inalt nivel al scarii accidentelor IAEO”. Exista atat de mult material radioactive scurs din interiorul centralei Fukushima, incat se intrece orice eveniment precedent. Iar scurgerile vor continua, a declarat acesta considerand ca exista o cantitate suficienta de substante radioactive iod-131 si cesiu 137 pentru a incadra dezastrul nuclear la nivelul 7 pe scara INES. Accidentul nuclear de la centrala nucleara japoneza Fukushima este mai grav decat cel de la Cernobil din 1986, deoarece a durat deja mai mult timp si implica mai multe reactoare, a apreciat un expert rus. „Cernobil a fost ca explozia unei bombe radiologice. Noua bomba radiologica este Fukushima si ne va costa si mai scump” in termeni umani si economici, a avertizat Natalia Mironova, specialist in domeniul termodinamicii, devenita unul dintre principalii adversari rusi ai folosirii energiei nucleare. Ea a apreciat ca gravitatea accidentului de la Fukushima ar putea depasi catastrofa de la Cernobil si pe scara internationala a evenimentelor nucleare si radiologice (INES). Clasificat la nivelul 7, accidentul de centrala nucleara ucraineana este considerat cel mai grav din istoria nucleara civila. – www.promptmedia.ro