100150 – 14042011 – „Datele de pe primele două luni ale acestui an confirmă faptul că România va avea creştere economică pe trimestrul I dacă direcţia crescătoare se menţine şi în luna martie în urma primirii datelor de la Institutul Naţional de Statistică”, a declarat prim-ministrul Emil Boc la finalul şedinţei de Guvern.
Concluzia reiese dintr-o analiză realizată de Ministerul Finanţelor şi Comisia Naţională de Prognoză pe primele două luni ale anul 2011 cu privire la principalii indicatori macroeconomici, pe baza datelor publicate de INS şi BNR.
De asemenea, potrivit premierului, veniturile bugetare în primele trei luni din 2011 sunt cu 9,8% mai mari decât veniturile din primele trei luni din anul 2010, investiţiile străine directe din primele două luni ale anului 2011 sunt în valoare de 267 de milioane de euro, în comparaţie cu 140 de milioane de euro cât erau în primele două luni din anul 2010.
Concluziile evaluării globale asupra primelor două luni şi estimarea privind posibilitatea de creştere economică pentru trimestrul I au fost prezentate de preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză, Ion Ghizdeanu.
Potrivit preşedintelui CNP, rezultatele economice din ianuarie 2011 sunt mai bune decât cele din ianuarie 2011, toate sectoarele au înregistrat creşteri de producţie sau cifră de afaceri comparativ cu luna precedentă, ceea ce confirmă trendul ascendent început în trimestrul IV. De altfel, în industrie, comerţ şi servicii prestate populaţiei, media lunară din primele două luni ale anului curent este superioară mediei lunare din trimestrul IV. Excepţie face domeniul construcţiilor, unde s-a înregistrat o scădere cu 2,6% „Este de remarcat că pe primele două luni principalele activităţi care susţin economia naţională, cum ar fi industria, turismul, comerţul, au creşteri cu peste două cifre – 10%, 12%, 13%, ceea ce ne creează o marjă de siguranţă pentru a treia lună”, a precizat Ion Ghizdeanu. De asemenea, în luna februarie s-a înregistrat o revenire a sectorului imobiliar, sectorul cel mai afectat de criză.
Potrivit analizei Comisiei Naţionale de Prognoză, în primele două luni din 2011 s-au înregistrat următoarele date faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, în condiţii comparabile de sezonalitate: volumul producţiei industriale a crescut cu 11,5% faţă de primele două luni din 2010 şi cu 2,7% faţă de media trimestrului IV 2010; comerţul cu amănuntul a înregistrat o creştere de 0,4% pe trimestrul I faţă de trimestrul IV 2010; comerţul cu autovehicule a înregistrat o creştere de 10% în primele două luni din 2011 faţă de primele două luni din 2010, iar faţă de trimestrul IV 2010 o creştere de 1%; serviciile de piaţă prestate populaţiei au crescut cu de 9,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi o creştere de 3,7% faţă de trimestrul IV 2010.
Un semnal pozitiv se remarcă în privinţa exportului de bunuri, care a înregistrat un ritm accelerat. De asemenea, soldul balanţei comerciale a fost de minus 5 milioane euro, „aproape zero”, a precizat Ion Ghizdeanu.
Potrivit prognozei, sectorul care va avea cea mai mare creştere este sectorul industrial cu piaţă externă, iar cursul valutar va înregistra o relativă stabilitate pe întregul an, cursul mediu pe acest an fiind de 4,20 lei per euro.
Un trend ascendent s-a înregistrat şi în turism, sosirile şi înnoptările în structurile de primire turistică fiind cu circa 14% peste cele din primele 2 luni din 2010. „Creşterea în turism estimăm că va fi în acest an în jur de 9 – 10”, a subliniat Ghizdeanu.
În ceea ce priveşte şomajul, în luna februarie 2011 numărul de şomeri înregistraţi s-a redus cu 26.700 de persoane, iar rata şomajului a fost de 6,58% faţă de 6,87% cât era în decembrie 2010. Potrivit datelor, semnificativă este scăderea numărului persoanelor care beneficiază de şomaj indemnizat. „Categoria persoanelor cu şomaj indemnizat, deci cei care intră în şomaj acum şi sunt plătiţi, a scăzut cu 43.700 de persoane, adică aproape dublu decât cea a şomajului în total. Ceea ce înseamnă că au intrat în câmpul muncii mai mulţi decât cei care au ieşit din activităţile economice, a precizat preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză.
„Dacă în luna martie se menţine aceeaşi direcţie ca în primele două luni ale anului, atunci la sfârşitul primului trimestru, aşa cum s-a prognozat, vom avea o ieşire tehnică din recesiune, ca prim pas spre consolidarea şi creşterea economică”, a declarat prim-ministrul Emil Boc.
Potrivit datelor analizei realizate de Comisia Naţională de Prognoză, creşterea pe trimestrul I – 2011 faţă de trimestrul I – 2010 este de 1,3%, respectiv o creştere de 0,5% faţă de trimestrul IV. – www.promptmedia.ro