100281 – 19042011 – Comisia Europeană a adoptat recent norme tehnice referitoare la modul în care ar trebui deschise benzile de frecvenţe radio de 900 şi 1800 MHz pentru dispozitivele de comunicare performante de tip a 4-a generaţie (4G). Adoptarea acestor norme, care sunt importante pentru evitarea problemelor de interferenţă cu dispozitivele de tip GSM şi 3G existente, constituie un pas important în direcţia generalizării accesului cetăţenilor şi întreprinderilor din UE la serviciile de bandă largă de tip wireless. Prin urmare, decizia Comisiei, care trebuie implementată de statele membre până la sfârşitul anului 2011, va contribui la realizarea obiectivelor Agendei Digitale pentru Europa privind garantarea accesului fiecărui cetăţean european la banda largă de bază până în 2013 şi la banda largă rapidă şi ultrarapidă, până în 2020.
Neelie Kroes, vicepreşedinta Comisiei Europene responsabilă cu Agenda Digitală, a afirmat: „Această decizie deschide calea spre accesul dispozitivelor mobile de tip 4G de ultimă generaţie la spectrul de frecvenţe radio de care au nevoie pentru a funcţiona, stimulând astfel serviciile în bandă largă de mare viteză şi încurajând concurenţa”.
Noua decizie se înscrie în eforturile Comisiei de a garanta accesul comunicaţiilor wireless la spectrul de frecvenţe radio de care au nevoie pentru a-şi valorifica întregul potenţial. Decizia Comisiei stabileşte, în special, parametrii tehnici care permit coexistenţa în benzile de frecvenţă de 900 MHz şi 1800 MHz a sistemelor GSM (telefoane mobile de tip 2G), a sistemelor 3G care oferă servicii de internet mobil pe lângă serviciile de telefonie obişnuite (cu ajutorul Sistemului Universal de Telecomunicaţii Mobile / Universal Mobile Telecommunications System – UMTS) şi a tehnologiei mobile de tip 4G care permite accesul la banda largă de mare viteză [cu ajutorul sistemelor LTE (Long Term Evolution – evoluţie pe termen lung) şi WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access – interoperabilitate la scară mondială pentru accesul prin microunde) care permit prelucrarea şi transmiterea unor cantităţi mai mari de informaţii]. Această coexistenţă este prevăzută de Directiva GSM revizuită privind utilizarea spectrului de frecvenţe radio pentru servicii mobile.
Decizia stabileşte un mecanism de adoptare a normelor de armonizare tehnică, bazat pe datele primite de la experţii naţionali în domeniul frecvenţelor radio. Autorităţile naţionale trebuie să transpună decizia în legislaţia naţională până la data de 31 decembrie 2011, pentru ca benzile de frecvenţă GSM să fie puse efectiv la dispoziţia sistemelor LTE şi WiMAX. În cadrul primelor etape parcurse de Comisie în 2009 în direcţia deschiderii benzilor de 900 MHz şi 1800 MHz, statele membre au trebuit să analizeze deja situaţia concurenţei dintre operatorii de telefonie mobilă şi să soluţioneze cazurile de denaturare a acesteia, în conformitate cu normele UE în materie de telecomunicaţii.
În 2009, au fost întreprinse studii tehnice pentru a demonstra că LTE şi WiMAX pot coexista în condiţii de siguranţă cu alte sisteme care utilizează deja aceeaşi lăţime de bandă. Aceste studii au clarificat şi condiţiile tehnice în care va fi posibil ca sistemele ce utilizează benzile de 900 şi 1800 MHz să protejeze împotriva interferenţelor sistemele care funcţionează în benzile de frecvenţe adiacente, cum ar fi cele de tip GSM pentru serviciile de căi ferate şi aeronautice. Statele membre au obligaţia de a oferi protecţie adecvată sistemelor care funcţionează în benzile de frecvenţe adiacente.
Directiva GSM din 1987 rezerva utilizarea unei părţi a benzii de frecvenţe de 900 MHz pentru tehnologiile de acces de tip GSM (Sistem Global pentru Mobile / Global System for Mobile), precum telefoanele mobile.
Directiva GSM a fost actualizată în septembrie 2009 prin Directiva 2009/114/EC pentru a permite şi tehnologiilor de tip wireless de ultimă generaţie, mai avansate, să utilizeze această bandă de frecvenţe radio, începând cu tehnologia mobilă de bandă largă de tip 3G (UMTS).
În acelaşi timp, prin Decizia 2009/766/EC, Comisia a clarificat condiţiile tehnice necesare pentru realizarea acestui obiectiv. Pe lângă faptul că protejează frecvenţele de tip GSM, decizia obligă statele membre să ofere protecţie adecvată sistemelor care funcţionează în benzile de frecvenţe adiacente. – www.promptmedia.ro