100179 – 14042011 –
Comisia Europeana a cerut oficial Romaniei sa isi alinieze legislatia privind preturile la energie pentru consumatorii finali. Legislatia UE referitoare la piata interna a energiei prevede ca preturile sunt stabilite de cerere si oferta. Stabilirea preturilor pentru consumatorii finali prin interventia statului ridica obstacole in calea noilor intrati pe piata si, prin urmare, priveaza consumatorii si companiile de dreptul lor de a alege cel mai bun serviciu disponibil.
“Preturile reglementate de pe piata energiei in Romania sunt in contradictie directa cu politicile UE”, a declarat Ioan Enciu, criticand guvernul Boc si accentuand impactul negativ pe care il are aceasta masura pentru imaginea Romaniei.
Eurodeputatul a adaugat ca “fixarea preturilor in cazul electricitatii si gazelor este inacceptabila si are implicatii negative asupra consumatorilor si afacerilor”, subliniind ca, in conformitate cu regulamentul intern al pietei energiei, toate companiile trebuie sa aiba posibilitatea de a furniza servicii in toate Statele Membre si trebuie sa fie in pozitia in care isi pot stabili singure preturile. Acest lucru creaza competitie pe piata si duce la scaderea preturilor pentru consumatori.
Comunicatul transmis de Comisie confirma ca stabilirea de preturi reglementate distorsioneaza functionarea pietei, deoarece defineste preturi care nu reflecta nevoile reale ale acesteia si impiedica libera concurenta si integrarea pietei. “Astfel se mentine o situatie de monopol care duce fie la investitii insuficiente, fie la preturi nejustificat de mari” sustine comunicatul. De asemenea, in comunicatul Comisiei este prevazut ca „in cazuri exceptionale, de exemplu, pentru a proteja clientii vulnerabili, se pot stabili preturi reglementate. In acest caz, masurile trebuie sa fie directionate in mod special catre clientii care au cea mai mare nevoie de ele.”
In Romania legislatia a dus la instituirea unei piete reglementate a energiei electrice. Preturile sunt reglementate pentru consumatorii finali si se aplica tuturor consumatorilor casnici cat si intreprinderilor mici si mijlocii care nu si-au exercitat dreptul de a schimba furnizorul. In cazul gazelor preturile reglementate sunt aplicabile tuturor consumatorilor.
Comisia Europeana a impus Romaniei un termen de doua luni pentru a se conforma obligatiilor referitoare la problema electricitatii si a gazelor, iar in cazul nerespectarii acestui termen Comisia poate deferi cauzele Curtii Europene de Justitie.
“Consider ca era responsabilitatea guvernului actual al Romaniei sa porneasca aceste demersuri in vederea protejarii cetatenilor si a rationalizarii pietei, ci nu sa astepte un ultimatum din partea unei Institutii Europene pentru a isi face datoria!”, a declarat Ioan Enciu, reactionand la lipsa de interes a autoritatilor nationale in vederea rezolvarii acestei probleme. – www.promptmedia.ro