99931 – 06042011 – Eurodeputaţii critică lipsa de informaţii cu privire la nereguli înregistrate în utilizarea fondurilor UE în statele membre. Ei deplâng, de asemenea, lipsa de control în colectarea taxelor vamale şi recuperarea insuficientă a fondurilor folosite în mod incorect.
Parlamentul a adoptat miercuri rezoluţia elaborată de social democratul român Cătălin Ivan, aceasta fiind o reacţie la raportul anual al Comisiei din 2009 privind protecţia intereselor financiare şi lupta împotriva fraudei. 655 de deputaţi au votat „pentru”, trei împotrivă şi 18 s-au abţinut.
Sancţiuni – Parlamentul invită Comisia să îşi exercite responsabilitatea de a garanta respectarea, de către statele membre, a obligaţiilor lor de raportare în vederea furnizării unor date fiabile şi comparabile referitoare la nereguli şi la fraude, chiar dacă acest lucru necesită modificarea de către Comisie a sistemului de sancţiuni pentru nerespectarea acestor obligaţii de raportare. Similar cu raportul privind descărcarea de gestiune, Parlamentul subliniază necesitatea implicării politicienilor naţionali de a-şi asuma responsabilitatea politică cu privire la modul în care fondurile UE sunt utilizate de către autorităţile naţionale, care se ridică la aproximativ 80% din cheltuielile UE.
Resurse proprii – Deputaţii sunt preocupaţi de cuantumul fraudei în comparaţie cu neregulile din sectorul de resurse proprii pentru statele membre Austria, Spania, Italia, România şi Slovacia, întrucât frauda constituie peste jumătate din cuantumul total al neregulilor în fiecare stat membru. Regretând deficienţele în ceea ce priveşte supravegherea vamală naţională, deputaţii solicită consolidarea sistemelor de supraveghere vamală. Nivelul fraudelor asociate cu mărfurile importate din China reprezintă o cauză de profundă îngrijorare.
Confiscarea bunurilor în caz de fraudă – Deputaţii solicită Comisiei, agenţiilor competente ale Uniunii şi statelor membre să ia măsuri şi să furnizeze resursele necesare pentru a se asigura că fondurile UE nu sunt afectate de corupţie, să adopte sancţiuni descurajatoare în cazuri de corupţie şi de fraudă, să accelereze confiscarea bunurilor implicate în cazuri de fraudă, de evaziune fiscală şi în infracţiuni legate de spălarea banilor. – www.promptmedia.ro