99380 – 21032011 – Centrala nucleara japoneza Fukushima 1 nu va mai fi utilizata dupa lantul de accidente care au avut loc la reactoarele sale, provocate de cutremurul urmat de tsunami, la 11 martie, a declarat duminica purtatorul de cuvant al Guvernului, citat de Pro TV. “Analizand cu obiectivitate situatia centralei, cred ca pare evident ca centrala Fukushima Daiichi (numarul 1) nu este in stare sa mai functioneze din nou”, a declarat Yukio Edano, intr-o conferinta de presa.
Doua generatoare Diesel racesc reactoarele 5 si 6, si se lucreaza la reluarea alimentarii cu energie electrica.
Pe de alta parte, aduminică au căzut precipitatii, iar oamenii se tem ca acestea au fost radioactive, lucru pe care Guvernul l-a negat. Bilantul catastrofei care a lovit Japonia a depasit 20.000 de morti si disparuti.
Doar 50 de muncitori au ramas la centrala nucleara de la Fukushima, riscandu-si viata ca sa previna un dezastru de proportii. Cei mai multi dintre colegii lor se afla acum intr-un adapost de urgenta de langa Kashiwazaki, o centrala nucleara de pe coasta vestica a Japoniei. Aceasta nu a fost afectata de cutremur si tsunami. Unul dintre muncitorii de la Fukushima a stat de vorba cu jurnalistii, desi se teme ca isi va pierde locul de munca: “Cutremurul a tinut doua sau trei minute. Le-am zis tuturor sa iasa, eram speriat”.
Acest om muncea de 17 ani la centrala Fukushima, in zona de tratare a deseurilor nucleare. Vede la televizor incendiile si exploziile si se intreaba daca sefii lui spun tot adevarul: “Daca te uiti la televizor, ei spun ca informeaza corect publicul, dar am indoieli. Acum spun ca fac masuratori pe o raza de 20 – 30 de kilometri, dar sper sa o extinda. Eu personal am indoieli in privinta a ceea ce ne spun”. Cele mai mari griji barbatul si le face in legatura cu racirea combustibilului uzat, despre care a inceput sa se vorbeasca abia in ultimele zile. Combustibilul nuclear care nu mai poate fi folosit trebuie racit in bazine cu apa luni la rand. “Pana la urma, temperatura scade pana cand combustibilul uzat poate fi scos din bazin si depozitat intr-un container uscat. Nu mai are nevoie de racire, dar tot trebuie pastrat intr-o structura care impiedica radiatiile sa ajunga in mediu”, a declarat inginerul David Diamond.
Autoritatile nipone lucreaza la reluarea alimentarii cu energie electrica a reactorului 2, de unde vor face o deviatie pentru a alimenta si reactorul 1. In continuare exista insa necunoscute. “Nu stim daca pompele de apa au fost sau nu avariate si daca vor functiona cand se reia alimentarea cu energie electrica”, sustine Graham Andrew, de la Agentia Internationala pentru Energie Atomica. Intre timp, urme de iod radioactiv si cesiu au fost detectate in apa de la robinet din Tokyo si alte localitati, dar dozele sunt deocamdata sub limita maxima admisa. Niveluri anormale de radioactivitate au fost gasite si in laptele si legumele din vecinatatea centralei. Autoritatile spun ca nu sunt motive de panica, dar populatia nu pare sa mai asculte. Tot mai multi se refugiaza spre zone mai indepartate de centrala. Pentru cateva mii de refugiati, autoritatile au incropit un adapost intr-un stadion de la nord de Tokyo. Iar aeroporturile internationale ale Japoniei sunt sufocate de strainii care vor sa paraseasca tara de teama radiatiilor. Mii si mii de oameni asteapta ore intregi sa prinda o cursa. Destinatia conteaza mai putin. Important este sa plece.
Alimentarea cu energie electrica a fost restabilita sambata la patru dintre cele sase reactoare ale centralei Fukushima, o etapa importanta in tentativele de relansare rapida a sistemelor de racire a instalatiilor. – www.promptmedia.ro