99421 – 21032011 – Firme din industria forestieră din Cehia au fost acuzate că au înşelat în repetate rânduri muncitorii recrutaţi din Vietnam, Slovacia, România, precum şi din alte ţări. Aceste companii se pregătesc acum pentru recrutarea forţei de muncă pentru sezonul 2011. Două asociaţii din Praga vor organiza o demonstraţie publică pentru a-şi exprima suportul faţă de muncitorii neplătiţi care cer plata salariilor promise şi pentru a protesta vis-á-vis de acţiunea întârziată a poliţiei în investigarea cazurilor raportate.
În anii 2009 şi 2010, companiile Affumicata, Wood Servis Praha şi PBM Union Jobs au angajat sute de muncitori pentru a planta copaci şi a presta alte munci specifice industriei forestiere. Firmele au promis că vor plăti muncitorilor salarii între 400 şi 1200 de euro. Pe lângă faptul că aceste salarii nu au fost plătite, unii muncitori au fost înfometaţi şi ameninţaţi de şefii lor. „Nimeni nu m-a înşelat în halul ăsta. Este un caz de practici de răpitori. Sunt supărat pentru că au abuzat de oameni care sunt în situaţie grea în vreme de criză… Nu mi-am imaginat niciodată că acest lucru se poate întâmpla în Republica Cehă” – spune domnul H. din Slovacia Centrală, care preferă sa rămână anonim.
Firmele menţionate mai sus erau subcontractate de Less & Forest s.r.o., care este una din cele mai mari companii forestiere din Republica Cehă, câştigând licitaţii publice de la Agenţia Silvică de Stat a Republici Cehe, de la Parcul Naţional Krkonoše şi alţii. Muncitorii recrutaţi au lucrat câteva săptămâni sau chiar luni, timp de câte zece sau doisprezece ore pe zi. În multe cazuri nu au primit salariul deloc sau li s-au plătit doar sume infime care nu au fost suficiente nici pentru mâncare. Au fost cazuri când lucrătorii au ameninţat că vor înceta munca. Cei care au insistat să fie plătiţi au fost ameninţaţi pentru a nu face plângere la poliţie sau să contacteze mass-media. Muncitorii din Vietnam au fost puşi să semneze contracte de „training” în loc de contracte de muncă. „Acest comportament poate fi numit exploatare prin muncă. Dacă există si violenţă, înşelăciune şi ameninţare, poate fi numit caz de trafic cu oameni.” – comentează Petra Kutálková de la La Strada, Republica Cehă.
Muncitorii au contactat o serie de avocaţi care, după un proces lung şi cu suportul unui grant din partea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, au reuşit să aducă cazul în faţa justiţiei. „Ne luptăm ca salariile neplătite să fie date sau măcar o parte din ele să fie plătite, şi organizatorii principali ai acestei scheme uriaşe de înşelăciune să fie pedepsiţi. Am calculat că numai pentru cei şaptezeci şi patru de clienţi ai noştri, firmele datorează sute de mii de euro. Şi există mai multe sute de păgubiţi.” declară Matouš Jíra, unul dintre avocaţi. Companiile au datorii şi către firmele care au asigurat cazare, transport sau alimente.
„Săptămâna Muncitorilor Forestieri” se desfăşoară între 21 şi 27 martie 2011. Evenimentul va fi încheiat cu un marş prin Praga pe data de 27 martie, începând cu orele 15.00, pornind din faţa Ministerului Agriculturii şi mergând până la Ministerul de Interne. Aceste evenimente sunt organizate de către organizaţiile Iniţiativa pentru Drepturile Muncitorilor Migranţi şi Iniţiativa Stop Rasismul!. – www.promptmedia.ro