99110 – 10032011 – NATO si Uniunea Europeana incep joi doua zile de discutii intense referitoare la criza din Libia, care se vor axa, in special, pe impunerea unei posibile zone de interdictie aeriana si pe modul in care Europa poate sprijini tranzitiile politice din Africa de Nord.
Pentagonul a anuntat, miercuri ca pregateste o „gama completa” de optiuni militare pentru Libia, inclusiv o zona de interdictie aeriana, planurile urmand sa fie discutate de catre ministrii apararii din cadrul NATO, in cadrul reuniunii de la Bruxelles, potrivit Euractiv.
Italia, ale carui baze ar putea juca un rol critic in orice actiune militara a anuntat ca va sprijini orice decizie va fi luata de NATO, UE sau ONU, deschizand calea pentru desfasurarea fortelor navale americane cu sediul in Napoli. Regatul Unit si Germania au cerut tuturor tarilor membre ale Uniunii Europene (UE) sa nu colaboreze cu liderul Muammar Gaddafi, „care ar trebui sa demisioneze pentru a permite tranzitia tarii spre democratie. Intr-o scrisoare comuna adresata sefului diplomatiei Uniunii Europene, Catherine Ashton, ministrii britanic si german al afacerilor externe, William Hague si Guido Westerwelle, mentioneaza ca situatia statului libian „reprezinta o provocare asemanatoare celei iscate de caderea Zidului Berlinului”.
“NATO nu va interveni in Libia fara un mandat al ONU, dar lumea nu poate ramane cu arma la picior in fata unor actiuni care sunt asimilate crimelor impotriva umanitatii, a declarat luni secretarul general al Aliantei, Anders Fogh Rasmussen. „Condamnam cu fermitate recursul la forta impotriva poporului libian. Violarea drepturilor omului si a legilor umanitare internationale este scandaloasa”, a adăugat Rasmussen. “Asa cum stipuleaza Consilul de Securitate al Natiunilor Unite, aceste atacuri generalizate si sistematice impotriva populatiei civile pot fi considerate crime impotriva umanitatii”, a mai spus secretarul general al NATO, referindu-se la utilizarea blindatelor si a aviatiei impotriva opozantilor libieni. „Daca Gaddafi si militarii sai continua sa atace populatia libiana de o maniera sistematica, nu pot sa imi imaginez ca ONU si comunitatea internationala vor ramane pasive”, a adaugat el.Dar, a repetat secretarul general, in mai multe randuri, „NATO nu are intentia de a interveni” fara un mandat al ONU, chiar daca oficialii Aliantei atlantice au primit consemnul de a se pregati pentru orice eventualitate.
Castigarea aprobării Consiliului de Securitate al ONU va fi un proces dificil, Rusia si China, opunandu-se acestei masuri, desi eforturile se indreapta catre elaborarea unei rezolutii.
Doi membri ai consiliului opozitiei libiene au vizitat Parlamentul European, miercuri si au cerut UE sprijin moral, recunoasterea politica si o zona de interdictie aeriana care sa protejeze Libia, insa au respins orice forma de interventie militara straina.
Teme precum intensificarea ajutorului umanitar pentru refugiatii care parasesc Libia si o evaluare a impactului potential al imigratiei vor fi de asemenea, incluse pe ordinea de zi. Comisia Europeana a elaborat un plan pentru oferirea de stimulente financiare si comerciale pentru Africa de Nord, in schimbul reformelor democratice, inclusiv dispozitii pentru limitarea sprijinului, in cazul in care orice modificari nu convin cu reglementarile europene.
Aceste propuneri, impreuna cu cele similare venite din Germania, Franta, Italia si alte state membre, vor forma baza unei declaratii pe care liderii UE o vor prezenta dupa un summit special, care va avea loc vineri. Parlamentul European va supune la vot, joi recunoasterea Consiliului National Libian (cu sediul la Benghazi) drept guvernul legitim al poporului libian, urmand ca statele membre UE sa faca acelasi pas.
„Recunoasterea unui guvern este data de Consiliul European”, a declarat Catherine Ashton seful politicii externe a UE, referindu-se la organismul care reprezinta statele membre ale UE. – www.promptmedia.ro