99027 – 08032011 – Compania petrolieră rusească LukOil va dezvolta energia alternativă în Bulgaria şi România. Între altele este examinată posibilitatea construirii centralelor care funcţionează pe baza energiei eoliene şi a soarelui. La ora actuală are loc coordonarea „foii de parcurs” cu partenerii străini, iar realizarea proiectelor poate începe deja la sfârşitul anului 2011.
Această direcţie se înscrie total în strategia LukOil, care în privinţa volumelor extracţie de petrol se situează pe locul doi în Rusia după Rosnefti. Ea prevede transformarea LukOil dintr-o companie extractivă într-un concern energetic – holding cu o sferă diversificată de acţiune. Pe această cale merg şi producătorii de petrol şi gaze de frunte, între altele şi Gazprom-ul rusesc. O nouă direcţie a activităţii LukOil va fi dezvoltarea resurselor de energie care por fi regenerate. Compania dezvoltă proiectele din domeniul energiei eoliene, solare şi hidroenergeticii. Între altele, 4 hidrocentrale din sudul Rusiei, relevă Vladimir Simakov, purtătorul de cuvânt al LukOil.
„În ceea ce priveşte energia solară, compania are două proiecte cu denumirea „Benzinării solare”. Este vorba de benzinării, pe ale căror acoperişuri sunt instalate fotoelemente, care primesc energia solară. Prima din aceste benzinării funcţionează la Krasnaia Poleana, nu departe de Soci, iar a doua în Serbia. Aceste instalaţii nu asigură consumul total de energie, însă circa 30% sunt obţinute pe seama energiei solare. Dacă ne vom referi la energia eoliană, anul trecut a fost semnat acordul de colaborare în acest domeniu cu compania italiană ERG. Acum are loc aprecierea ţărilor şi zonelor, unde în comun cu italienii se pot construi şi folosi instalaţiile eoliene. Poate fi vorba de Bulgaria şi România, deoarece LukOil deja acţionează acolo. În fiecare din aceste ţări compania are combinate de prelucrare a petrolului şi reţele destul de mari de benzinării. De aceea nu este exclus că LukOil va construi „benzinăriile solare” tocmai în aceste ţări”.
Deocamdată este devreme să se numească obiectivele concrete, deoarece are loc coordonarea detaliilor, însă la sfârşitul anului proiectele referitoare la dezvoltarea energiei alternative în Bulgaria şi România vor căpătă contururi concrete. –www.promptmedia.ro