99256 – 16032011 – Conform calendarului stabilit la începutul anului şcolar, perioada 7-18 martie a.c. este destinată activităţilor prilejuite de organizarea pretestării PISA 2012, domeniul principal al evaluării fiind matematica.
Miercuri, 16 martie, începând cu ora 10.00, se organizează simultan, în 30 de şcoli din 22 de judeţe, pretestarea instrumentelor de evaluare, a standardelor şi a procedurilor de administrare. Vor participa aproximativ 1.000 de elevi de 15 ani din gimnaziu şi liceu (câte 35 de elevi aflaţi în 30 de şcoli). Selecţia şcolilor şi a elevilor a fost aleatorie, în strictă conformitate cu procedurile de eşantionare impuse de regulile acestui studiu comparativ internaţional.
La pretestare, elevii vor primi o broşură de test care conţine itemi de investigare a competenţelor de matematică şi rezolvare de probleme întâlnite în situaţii reale, autentice, cu mare probabilitate de a fi întâlnite în viaţa adultă. Sunt prezentate sarcini de lucru pornind de la o varietate de „stimuli”: texte, grafice, diagrame, hărţi etc. Durata acestui test este de două ore. De asemenea, elevii vor completa şi un chestionar de mediu socio-educaţional, cu durata de 40 de minute.
Scopul principal al pretestării PISA 2012 de miercuri, 16 martie, îl reprezintă identificarea deficienţelor de funcţionare a instrumentelor de evaluare: probleme de traducere şi de adaptare culturală, de funcţionare a itemilor în contextul naţional, eventuali itemi care discriminează negativ între băieţi şi fete, între elevi provenind din mediul rural / urban, cu un conţinut religios sau etnic ofensator etc. Pretestarea nu urmăreşte ierarhizarea şcolilor şi a elevilor, iar rezultatele nu pot servi acestui scop şi nu vor fi făcute publice.
La PISA 2012 participă aproximativ 70 de ţări OECD şi ţări partenere. Derularea proiectului implică două etape obligatorii: pre-testarea (în anul 2011) şi testarea propriu-zisă (în 2012), ambele alcătuind un ciclu de testare. Standardele PISA cer ca administrarea instrumentelor de evaluare să fie complet externă, realizată de administratori de test formaţi la nivel naţional, pe baza unui manual specific de proceduri. – www.promptmedia.ro