99017 – 08032011 – Guvernul şi-a angajat marţi răspunderea în Parlament pe noul Cod al Muncii, în ciuda nemulțumirilor și protestelor partenerilor sociali. ”Scopul mondificării Codului Muncii este acela de a crea mai multe locuri de muncă în România. Prin modificările propuse, angajatorii vor angaja mai uşor, iar salariaţii îşi vor găsi mai uşor un loc de muncă. Lumea e în permanentă schimbare. Actualul Cod al Muncii e din 2003. De atunci au intervenit cel puţin două elemente noi care determină modificarea. În primul rând, intrarea Românei în UE. În al doilea rând, criza economică ne-a demostrat ă avem nevoie de o mai mare flexibilitate a condiţiilor de muncă.
Codul pe care-l propunem flexibilizează relaţiile de muncă, dar înăspreşte sancţiunile pentru cei care utilizează în continuare munca la negru. Prima problemă e cea legată de contractul de muncă pe durată determinată. România deţine cea mai mică pondere a contractelor de muncă pe durată determinată. Asta ne arată că avem un Cod al Muncii care, în momentul de faţă, nu permite acest dinamism al relaţiilor de muncă”, a afirmat premierul Emil Boc.
Acesta a mai spus că, potrivit prevederilor noului act normativ, durata contractului pe perioadă determinată să poată fi prelungită prin acordul părţilor, dacă e nevoie de finalizarea unui proiect program. ”Mărim durata de la 24 de luni, la 36 de luni, dar contractul de muncă pe durată nederminată rămâne regula”.
Durata maximă a timpului de lucru – Premierul nu este de acord cu ideea promovată de sindicate, potrivit căreia noile reglementări pe piața muncii vor duce la transformarea angajaților în sclavi. ”Vreau să contrazic asta şi să vă prezint argumentat motive pentru care această susţinere nu are nicio bază reală. Art 41, al 3 din Constituţie spune că durata medie a zilei de lucru e de 8 ore, iar asta rămâne în vigoare. În momentul de faţă, actualul Cod ne spune că durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare. S-a spus tot în acest context că prin am încălcat directiva europeană cu privire la timpul de lucru. Dar ea este respectată. Ea ne spune că săptămânal partea de repaos este de 35 de ore. Codul Muncii acordă două zile consecutive de repaos săptămânal. Prevederea din Codul Muncii de la noi e mai avantajoasă decât cea din directiva europeană.
Un element de noutate e cel legat de stabilirea obiectivelor de performanţă individuală şi a impunerii criteriilor de evaluare. De la începutul contractului de muncă, se ştiu care sunt obiectivele de performanţă şi criteriile lor de evaluare. (…) Acum avem în Cod o percepţie care nu ne-a dus la perfomanţă, aceea că am pus criteriul social înaintea celui de performanţă. Cred că această modificare va aduce un plus de competitivitate în relaţiile de muncă.
În privinţa sporului la munca de noapte, prin modificarea propusă se măreşte sporul de la 15-25% din salariul de bază. E o modificare ce vine să le ofere beneficii salariale în plus celor care lucrează pe timp de noapte.
În privinţa concedierilor colective, o modificare importantă e aceea că, în cazul concedierilor colective, pe baza criteriilor actuale exista interdicţia ca 9 luni să nu se poată face noi angajări. În modificarea propusă de noi, în termen de 45 de zile calendaristice de la data concedierii, are dreptul de a fi reangajat în acelaşi post fără examen, concurs sau perioadă de probă”.
De asemenea, noul Cod al Muncii introduce mărirea duratei preavizului de la 15 la 20 de zile lucrătoare, pentru funcţiile de execuţie, şi la 45 de zile pentru funcţiile de conducere.
Contractul individual de muncă se încheie numai în formă scrisă. Persoana selectată trebuie să fie înştiinţată cu privire la fişa postului. Până acum exista posibilitatea ca un contract individual de muncă să nu fie încheiat sub formă scrisă.
Se sancţionează cu amendă de la 1500 la 3000 de lei pentru angajarea fără certificat medical. Mai mult, Codul Muncii actual interzice solicitarea la angajare a testelor de graviditate. În continuare, această solicitare este interzisă.
”Prin modificările propuse la acest Cod al Muncii, dorim să realizăm o Românie competitivă, una în care cetăţenii să-şi poată ocupa mai uşor un loc de muncă, una atractivă pentru investitori, o Românie care să poată oferi celor care doresc să ofere un loc de muncă un cadru flexibil de manifestare”, a spus premierul în plenul reunit al celor două camere ale Parlamentului.
Reprezentanţii Uniunii Social Liberale (USL) nu au participat la şedinţa Parlamentului în care Emil Boc a angajat răspunderea Executivului pe noul proiect al Codului Muncii. Liderii Opoziţiei susţin că angajarea răspunderii este o procedură abuzivă şi arată că premierul Emil Boc nu mai are suficienţi susţinători în Parlament. – www.promptmedia.ro