99092 – 09032011 – Guvernul a aprobat miercuri Programul de interes naţional „Dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoane vârstnice”, iniţiat de Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii, care se va derula din fonduri puse la dispoziţia Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, a anunţat ministrul Sănătăţii, Attila Cseke. Programul se adresează, în primul rând, autorităţilor administraţiei publice judeţene şi locale care decid înfiinţarea de cămine pentru persoane vârstnice, prin transformarea a 67 de spitale pe care le au în subordine şi care sunt menţionate în hotărârea adoptată de Guvern. Potrivit ministrului Sănătăţii, pot accesa acest program şi alte autorităţi locale
care au în subordine spitale care nu au fost menţionate explicit în actul normativ.
„Personalul medical din aceste spitale va fi preluat în cadrul căminelor pentru vârstnici sau pe posturile vacante din sistemul sanitar, pe aceeaşi specialitate. Nimeni nu îşi va pierde locul de muncă, avem nevoie de personal calificat”, a afirmat ministrul Sănătăţii.
Potrivit ministrului Cseke Attila, în cele 67 de spitale sunt 677 de medici şi 2.085 de asistenţi medicali.
„Este primul program guvernamental, în ultimii 20 de ani, prin care statul oferă finanţare pentru funcţionarea căminelor pentru vârstnici. Până în prezent, o asemenea posibilitate nu exista”, a menţionat ministrul Sănătăţii.
De asemenea, ministrul Cseke a adăugat că potrivit datelor Ministerului Muncii, în prezent sunt 130 de cămine pentru persoane vârstnice, unele susţinute de autorităţi locale, altele de ONG-uri sau societăţi private, în cadrul cărora sunt 7.154 de locuri. Alte 4.180 de persoane sunt pe listele de aşteptare.
Cele 67 de spitale care ar putea fi reorganizate ca şi cămine pentru vârstnici au, în total, 4.190 de paturi, însă numărul de locuri care ar putea fi create în cămine ar putea fi mai mic.
În ceea ce priveşte mecanismul de finanţare, ministrul Sănătăţii a arătat că acordarea de fonduri autorităţilor locale care decid transformarea acestor spitale în cămine pentru persoane vârstnice, se va realiza începând cu 1 aprilie 2011.
„Banii vor fi alocaţi în bugetul Ministerului Muncii, iar înscrierea în acest program trebuie să aibă loc până la 31 martie 2011. Autorităţile locale care decid înscrierea în acest program guvernamental, ulterior datei de 1 aprilie, vor putea primi, pe baza documentaţiei, finanţare de la începutul lunii următoare încheierii acestui contract”, a precizat ministrul Sănătăţii.
Metodologia de evaluare, aprobare şi aprobare a finanţării se va adopta prin ordinul Ministerului Muncii, în termen de 10 zile de la intrarea în vigoare a hotărârii adoptate miercuri de Guvern. – www.promptmedia.ro