99032 – 08032011 – Inspectorii fiscali ai Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Ilfov au identificat, în cadrul acţiunilor de control asupra societăţilor comerciale care solicită rambursare de TVA, mai multe firme care au încercat fraudarea bugetului de stat prin rambursări necuvenite de TVA care totalizau 10.760.000 lei.
La o firmă din comuna 1 Decembrie cu obiect de activitate producţia de băuturi nealcoolice s-a constatat tentativa de obţinere de rambursare de TVA în sumă de aproape 960.000 lei pe baza unei operaţiuni fictive cu scopul de a compensa debite către bugetul statului care totalizau 1.025.000 de lei. Mai exact, firma ilfoveană înregistrase în contabilitate achiziţia unui echipament, care nu se afla fizic în locaţia de producţie şi care, în fapt, a fost achiziţionat de la o firmă de tip fantomă. Ca urmare a celor constatate a fost respinsă cererea de rambursare şi s-a dispus instituirea de măsuri asiguratorii pentru sumele datorate bugetului de stat.
De asemenea, la o firmă din comuna Vidra având obiect de activitate recuperarea materialelor reciclabile s-a constatat încercarea de obţinere frauduloasă a rambursării de TVA în sumă de 986.000 lei. Din verificările ulterioare a reieşit că, în plus, firma în cauză nu funcţiona la sediul declarat, pe numele societăţii Garda Financiară Ilfov întocmise în anul 2010 o sesizare penală, iar din luna octombrie 2010 firma era declarată inactivă. În consecinţă a fost respinsă cererea de rambursare, iar DGFP Ilfov a întocmit o sesizare penală pe numele administratorului.
Totodată, în cazul unei firme din oraşul Buftea, cu obiect de activitate tăierea şi rindeluirea lemnului, s-a constatat că a fost depusă o cerere de rambursare de TVA în sumă de 7.685.000 lei care nu avea în spate tranzacţii reale. Verificările derulate împreună cu Direcţia generală de coordonare a inspecţiei fiscale din cadrul ANAF au evidenţiat un lanţ de şase firme prin intermediul căruia erau înregistrate consecutiv tranzacţii fictive cu scopul de a se extrage TVA prin opţiuni de rambursare. Sursele primare de “marfă” erau două firme de tip fantomă. În consecinţă a fost respinsă cererea de rambursare s-a dispus instituirea măsurilor asigurătorii în cazul firmelor implicate pentru un prejudiciu total de 12.852.000 lei şi continuarea cercetărilor.
O altă reţea constituită cu scopul fraudării bugetului de stat a fost identificată pe raza judeţelor Ilfov şi Călăraşi în urma a zece controale încrucişate efectuate de DGFP a judeţului Ilfov împreună cu DGFP a judeţului Călăraşi şi cu Direcţia Generală de Coordonare a Inspecţiei Fiscale din ANAF. Reţeaua era compusă din patru furnizori fictivi (societăţi de tip fantomă) de produse agricole, trei transportatori şi un cap de pod, o firmă din comuna Vidra, constituită cu scopul obţinerii ilegale de rambursare de TVA. Firma ilfoveană depusese o cerere de restituire de TVA în sumă de 983.000 lei.
De asemenea, în comuna Jilava a fost identificată o societate comercială aparţinând unei firme italiene şi administrată de un cetăţean italian, care a solicitat rambursare de TVA în urma unor tranzacţii fictive cu firme de tip fantomă. Firma ilfoveană, cu obiect de activitate turnarea metalelor neferoase uşoare, se află în procedură de insolvenţă din luna ianuarie 2011. Prin cererea de rambursare fără acoperire se solicita restituirea unei sume de146.000 lei, dar verificările care au urmat au scos la lumină existenţa unui număr mai mare de astfel de cereri de rambursare pentru care cercetarea se află în derulare. – www.promptmedia.ro