99385 – 21032011 – Locuitorii Sectorului 2 sunt invitaţi marţi, 22 martie, de la orele 16.00, la dezbaterea medicală “Maladia Alzheimer poate fi evitată?”, susţinută de conf. dr. Corneliu Zeana şi găzduită de Centrul pentru Activităţi Recreative şi Inovare Ocupaţională al Primăriei Sectorului 2 din strada J.L. Calderon nr. 39. u acest prilej, cadrele medicale vor discuta cu locuitorii sectorului despre modalităţile de tratare şi de prevenire ale acestei cumplite boli, precum şi despre tratamentele ce pot fi urmate în asemenea cazuri.
Boala Alzheimer (Morbus Alzheimer) este o afecțiune degenerativă progresivă a creierului care apare mai ales la persoane de vârstă înaintată, producând o deteriorare din ce în ce mai accentuată a funcţiilor de cunoaştere ale creierului, cu pierderea capacităţilor intelectuale ale individului şi a valorii sociale a personalităţii sale, asociată cu tulburări de comportament, ceea ce realizează starea cunoscută sub numele de demenţă.
Potrivit statisticilor din România, incidența tulburărilor mintale a crescut de la 605,2 persoane la 100.000 de locuitori în 1975, la 883,3 persoane /100.000 de locuitori în 1993, fără a avea date asupra cazurilor de demenţă. În cazul unui debut precoce, înainte de vârsta de 65 de ani – ca în cazul princeps al lui Alzheimer – se foloseşte termenul de “demenţă presenilă”, cazurile apărute tardiv, la persoane în vârstă de peste 70 de ani, corespund noţiunii mai vechi de “demenţă senilă”.
Doctorul Corneliu Zeana, cel care a organizat şi susţine dezbaterea de marţi, 22 martie, s-a născut pe 11 aprilie 1939, la Râmnicu-Vâlcea, tatăl său fiind de asemena medic primar chirurg şi cadru didactic universitar la Cluj Napoca, sfârşind în închisoare, ca deţinut politic. Domnul Corneliu Zeana este medic Primar în Cardiologie şi Medic Primar în Medicina Internă, fiind membru în Comitetul Director al Societăţii Medicilor Scriitori şi Publicişti Români (SMSPR) afiliat Uniunii Mondiale a Scriitorilor Medici (UMEM). – www.promptmedia.ro