98946 – 04032011 – Preţurile produselor agroalimentare din România sunt ridicate şi pentru că producătorii autohtoni nu aplică modelul cooperativelor înfiinţate deja cu succes în alte ţări membre ale Uniunii Europene, spune comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş. „Preţurile din România pot fi influenţate de situaţia de pe plan mondial, dar şi de modul în care sunt organizate filierele agroalimentare. Aici România are o marjă mare de manevră. Un preţ mai bun se poate obţine prin negociere şi poţi negocia mai bine când eşti organizat. Spre deosebire de România, sunt ţări în care producţia agricolă este comercializată în proporţie de 50-60 la sută prin cooperative comerciale şi organizaţii ale producătorilor”, a declarat comisarul Dacian Cioloş, vineri, la Bucureşti. Dacian Cioloş le-a oferit autorităţilor române câteva soluţii pentru problema preţurilor din ce în ce mai mari
la produsele agroalimentare: transparentizarea pieţei alimentare şi combaterea comerţului la negru.
Comisarul a menţionat că aceste probleme trebuie reglementate şi la nivel european prin măsuri care vizează organizarea pieţei interne şi politica de concurenţă.
Totuşi, oficialul Comisiei Europene a admis că, în lume, preţurile vor rămâne ridicate în perioada următoare, dar şi-a exprimat încrederea că UE nu va trece printr-o criză alimentară. – www.promptmedia.ro