99230 – 15032011 – Ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély, a participat luni, la Bruxelles la Consiliul de Mediu, eveniment care reuneşte miniştri ai mediului din Statele Membre ale Uniunii Europene.
Principalele subiecte abordate în cadrul reuniunii au fost: propunerea de Directivă reformată privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice (acord politic), precum şi propunerea de Regulament privind posibilitatea Statelor Membre de a restricţiona sau de a interzice cultivarea de OMG-uri pe teritoriul lor.
Concluziile Consiliului care au fost adoptate în cadrul acestei reuniuni s-au referit la acţiunile viitoare în domeniul schimbărilor climatice după Conferinţa de la Cancun, din decembrie 2010 şi la revizuirea Strategiei UE privind mercurul. Au avut loc totodată discuţii privind politica agricolă comună în perspectiva anului 2020, precum şi în ceea ce priveşte contribuţia politicilor de mediu la Semestrul european.
Şeful delegaţiei române, ministrul László Borbély, a intervenit la subiectul referitor la propunerea de Directivă reformată privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice, precizând că pentru România, pe lângă trecerea la un domeniu deschis de aplicare, care trebuie confirmat de un studiu de impact, îndeplinirea ţintei de colectare prevazută de Directivă este esenţială. „Suntem conştienţi de importanţa menţinerii nivelului de ambiţie al implementării acestei Directive, care să contribuie la îndeplinirea unuia din obiectivele strategice ale UE privind utilizarea eficientă a resurselor. Considerăm însă că este important să se confere un timp suficient tuturor Statelor Membre pentru realizarea acestui obiectiv”, a precizat ministrul László Borbély.
Dupa numeroase şi îndelungate discuţii, s-a ajuns în final la atingerea acordului politic asupra textului.
Prin acest acord, României şi altor State membre cu poziţii similare (Republica Ceha, Polonia, Slovacia, Malta, Ungaria, Letonia şi Lituania) li s-au acordat perioade tranzitorii pentru atingerea ţintelor de colectare, datorită unor circumstanţe naţionale specifice: infrastructura de colectare aflată în plin proces de dezvoltare şi nivel redus de înlocuire a echipamentelor electrice şi electronice din gospodăriile particulare şi, implicit, de generare a deşeurilor de asemenea echipamente, Aceste perioade sunt: 1. atingerea ţintei de 65 % din cantitatea de deşeuri introdusă pe piaţa în ultimii trei ani, dupa zece ani de la intrarea în vigoare a Directivei (faţă de opt ani cât prevede Directiva) şi 2. atingerea unei ţinte intermediare de 40%, faţă de 45%, după 4 ani de la intrarea în vigoare a Directivei. – www.promptmedia.ro