99043 – 08032011 – Parlamentul European a votat marti cu majoritate de voturi raportul eurodeputatei PSD Rovana Plumb privind feminizarea saraciei in Uniunea Europeana. Raportul propune o serie de masuri pentru combaterea saraciei femeilor europene, atat in general cat si tintit pe categorii vulnerabile.
„Ziua adoptarii acestui raport este simbolica, dar asta nu inseamna ca trebuie sa ne aducem aminte de femei si de drepturile lor numai cu ocazia aniversarilor. Spun asta si pentru ca raportul de fata se refera la o problema continua si concreta: saracia femeilor, 17% dintre europene traind in saracie”, a declarat raportoarea, care a precizat ca, „desi criza ne afecteaza pe toti, ea are efecte mai dure pentru femei decat pentru barbati”.
Rovana Plumb a pledat atat pentru solutii cu caracter general, cat si pentru unele „tintite” pe categorii vulnerabile, precum mamele singure, femei peste 65 de ani si cele din zonele rurale. In viziunea deputatei europene, statele membre trebuie sa ia in considerare dimensiunea de gen in planurile lor de relansare economica. De asemenea, Comisia Europeana si statele membre trebuie sa ia masurile adecvate de eliminare a inegalitatilor de gen ca parte a strategiei UE2020.
„Raportul incurajeaza cu tarie stabilirea unui obiectiv de reducere a diferentelor salariale de gen cu 1% in fiecare an, pentru a obtine o tinta de 10% reducere pana in 2020. In paralel, este nevoie de actiuni pozitive pentru a creste reprezentarea femeilor in procesul decizional la cel mai inalt nivel politic si economic”, a afirmat ea.
Potrivit Rovanei Plumb, un factor important este si reconcilierea vietii private cu cea profesionala, ea facand un apel la Consiliul UE si la statele membre sa-si respecte angajamentele privind tintele de la Barcelona legate de ingrijirea copiilor. Fiind o legatura directa intre conditiile sociale ale familiilor si cresterea copiilor, raportul solicita CE si Consiliului UE sa dezvolte si sa implementeze o strategie pentru injumatatirea saraciei copiilor pana in 2012.
”Am cerut CE si statelor membre adoptarea de politici de sanatate care sa previna si sa combata practici care dauneaza sanatatii femeilor si care sunt cauza pentru excluderea sociala si saracie. Statele membre trebuie sa adopte si masuri pentru a oferi oportunitati mai bune pentru femei in materie de educatie, luptand totodata cu stereotipiile din curricula scolara”, a afirmat ea.
Europarlamentarul roman a subliniat ca nu mai trebuie ignorata violenta impotriva femeilor, aceasta ducand la marginalizare si excludere sociala. In acest context, doamna Plumb a atras atentia asupra folosirii fondurilor structurale, in special a Fondului Social European, si a cerut Comisiei sa stabileasca un An european de combatere a violentei impotriva femeilor. – www.promptmedia.ro