98262 – 09022011 – Rectorii mai multor universități sunt de părere că prevederile noii Legi a Educației anulează autonomia universitară și generează disfuncținalități prin recentralizarea deciziilor.
Totodată, pensionarea profesorilor universitari la împlinirea vârstei de 65 de ani, cu pierderea calității de titulari, pe de o parte, și blocarea scoaterii la concurs a posturilor vacante, pe de altă parte stârnesc nemulțumirea rectorilor. Potrivit Jurnalului Național, fostul ministru al Educației Ecaterina Andronescu, rector al Universității Politehnice din București, este de părere că ”în noua lege există foarte multe lucruri care se bat cap în cap, iar punerea lor în practică ar crea dificultăți. Sunt lucruri pe care trebuie să le corectăm. Juriștii au privit-o cu alți ochi și au explicat clar ce consecințe vor genera aceste lucruri”. Și Andrei Marga, fost ministru al Educației, rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj, spune că legea aduce numai noutăți care vor distruge sistemul educațional.
Nicolae Robu, rectorul Politehnicii Timișoara, apreciază că cea mai gravă măsura din lege este cea care reglementează structura învățământului preuniversitar, iar cea mai bună ar fi categorisirea universităților.
„Aș dori ca această lege să contribuie la întărirea autonomiei universitare, astfel încât hotărârile universităților să poată fi aplicate”, a declarat Victor Ciupina, rectorul Universității Ovidius din Constanța.
De asemenea, Ioan Talpeș, rectorul Universității de Vest din Timișoara, susține că măsura cea mai bună din acest act normativ este că se pune problema finanțării excelenței în învățământul universitar. – www.promptmedia.ro