Acasă Uncategorized Bucureşti: Noul acord cu FMI confirmă că statul roman are mari probleme...

Bucureşti: Noul acord cu FMI confirmă că statul roman are mari probleme de finanţare

DISTRIBUIȚI

98221 – 08022011 – Preşedintele Traian Basescu a afirmat, in discursul sustinut duminica seara, la Palatul Cotroceni, ca Romania s-ar afla pe drumul cel bun si, drept dovada, n-am mai avea nevoie de ultima transa de 1 miliard de euro din imprumutul de 12,95 miliarde de euro de la Fondul Monetar International (FMI).

Seful statului a prezentat, in premiera, si detaliile noului acord de tip preventiv. In esenta, Guvernul si Banca Nationala a Romaniei (BNR) vor avea la dispozitie 5 miliarde de euro in urmatorii 2 ani din care sa imprumute doar in caz de urgenta.

Ce inseamna urgenta ne-a explicat, luni, Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.

Acesta a vorbit de o eventuala criza pe piata valutara – un atac asupra leului si, foarte interesant, o eventuala imposibilitate a statului de a acoperi deficitul bugetar. Cu alte cuvinte, a explicat guvernatorul, ne-am afla in aceeasi situatie ca la inceputul lui 2009, cand am luat primul imprumut de la FMI. La fel ca si presedintele Basescu, Mugur Isarescu a intarit faptul ca nu vom accesa banii de la FMI decat daca va fi cu adevarat necesar.

Decizia de a semna noul acord a fost vazuta de majoritatea analistilor ca un demers pozitiv. Romania isi va pune o noua centura de siguranta – o formula vehiculata de presedintele Basescu in sustinerea primului acord cu FMI. Investitorii ar urma sa aiba siguranta ca Romania beneficiaza de banii si expertiza necesara pentru a depasi orice probleme.

In cealalta tabara, Victor Ponta, liderul PSD, a declarat luni ca semnarea noului acord cu FMI arata faptul ca Guvernul nu stie altceva decat sa se imprumute. „Am ajuns sclavii creditelor. Am intrat intr-un carusel din care vom iesi cu greu. Guvernul ne sacrifica viitorul, pentru a-si salva prezentul „, a spus Ponta.

Dincolo de acuzele Opozitiei, si unii experti economici au declarat ca noul acord cu FMI nu face altceva decat sa confirme ca statul are mari probleme de finantare, iar centura de siguranta va deveni, fara indoiala,un nou colac de salvare.

Cristian Paun, profesor universitar la Academia de Studii Economice din Bucuresti si director executiv al Societatii Romane de Economie, vorbeste despre „imposibilitatea guvernului de a finanta deficitul bugetar” intr-o tara ca Romania, concentrata exclusiv pe ce cheltuieste, si condusa de niste „socialisti autentici”, care cred ca pot crea locuri de munca sau salva economia prin „proiectele statului”, finantate prin saracirea sectorului privat.

„Eu nu vad pe nimeni dintre guvernanti (si chiar din societatea civila, care plateste cheltuielile acestei centuri inutile cu care suntem fortati sa ne impresuram de la an la an pana, la sufocare) care sa vina sa defineasca (sau sa ceara a fi explicate) clar ce inseamna situatie de urgenta „, spune Paun.

El crede ca avem aceeasi problema ca in cazul „starii de necesitate” care da posibilitatea importului de gaz si pacura fara licitatie. „Atac la leu” sau „imposibilitatea guvernului de a finanta deficitul bugetar” sunt niste cazuri foarte vagi si confuze, in opinia analistului.

La randul sau, analistul economic Bogdan Glavan, profesor universitar de Economie la Universitatea Romano-Americana si membru al Societatii Americane de Economie, spune ca trebuie sa privim acordul cu FMI drept inca un semnal de alarma ca lucrurile nu sunt asa cum trebuie la Bucuresti.

„Sa nu uitam faptul ca suntem cel mai mare datornic al FMI-ului. Fondul are tot interesul sa continue intelegerea cu Bucurestiul, nu este deloc un mare succes al autoritatilor”, a spus acesta.

Economistul Bogdan Glavan afirma ca adevarata perceptie privind Romania o vom vedea in primavara, atunci cand Ministerul Finantelor va lansa programul de imprumuturi de pe pietele externe MTN. „Atunci vom vedea cum este perceputa Romania de pietele internationale. Relevanta va fi valoarea dobanzii la care statul se va imprumuta. In rest, ca avem niste bani la dispozitie de la FMI, pe care oricum ii vom cheltui, este o certitudine”, a mai spus analistul. (Sursa: – Dailly Business) – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.