Acasă Uncategorized București: Noua Lege a Educației începe să-și producă efectele

București: Noua Lege a Educației începe să-și producă efectele

DISTRIBUIȚI

98261 – 09022011 – Unele prevederi ale noii Legi a educaţiei intră în vigoare începând de astăzi, 9 februarie, dată la care se împlinesc cele 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a actului normativ. Printre noutățile aduse de noua Lege a Educației se numără obligativitatea invatamantului de 10 ani, care se va finaliza la împlinirea vârstei de 16 ani, introducerea clasei pregătitoare în învățământul primar, fapt care instituie învățământul obligatoriu de la vârsta de șase ani (intră în vigoare începând cu anul școlar 2012-2013). De asemenea, începând cu anul școlar 2011-2012 clasa a IX-a va fi introdusă în ciclul gimnazial, primii cărora li se va aplica această măsură fiind copiii care vor intra în clasa a V-a la toamnă.

 

 

 

 

 

 

Aplicarea principiului principiului „finanțarea urmează elevul”  și a costului standard per elev va intra în vigoare din 2012.

Potrivit prevederilor noii legi a Educației examenul de Bacalaureat va cuprinde o proba scrisă la Limba și literatura română și o proba scrisă la Limba și literatura maternă, acolo unde e cazul și probe scrise, diferențiate în funcție de profil. Astfel, pentru profilul real din filiera teoretică examenel vor fi susținute la matematică și o probă transdisciplinară din științe: fizica, chimie, biologie, iar pentru profilul umanist din filiera teoretică: o limbă de circulație internațională și o probă transdisciplinară din geografie, istorie, științe socio-umane. Pentru filiera tehnologică examenele vor fi susținute la proba scrisă disciplinară specifică profilului și proba transdisciplinară specifică domeniului de pregătire.

Pentru filiera vocațională, examenele se vor consta într-o probă practică sau scrisă, după caz, specifică profilului sau specializării, și o probă transdisciplinară specifică profilului sau specializării. O a treia probă de Bacalaureat va consta în evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, în limba maternă, unde e cazul, și a competențelor lingvistice în două limbi de circulație internațională.

În 2011, admiterea la liceu și examenul de Bacalaureat se vor organiza la fel ca până acum. Primii care vor da examenul de Bacalaureat în noul format sunt elevii care încep clasa a IX-a în anul școlar 2012 -2013, iar primii care vor fi admiși la liceu după noile reguli sunt elevii care încep clasa a V-a în anul școlar 2011-2012.

Totodată, prevederile noii Legi a Educației obligă persoanele care ocupă o funcție de conducere sau de demnitate publică să aleagă între funcția de rector pe perioada îndeplinirii mandatului și poziția publică, stabilindu-se că funcția de rector este incompatibilă cu deținerea de funcții de conducere în partidele politice. Rectorii au la dispoziție 30 de zile în care să aleagă funcția în care vor să rămână. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.