98774 – 28022011 – Planul opoziţiei de a-l suspenda pe preşedintele Traian Băsescu până la data de 25 martie este nerealist, a declarat preşedintele de onoare ala PSD, Ion Iliescu, duminică, la Europa FM.Potrivit acestuia, o astfel de schimbare nu se poate genera fără o majoritate parlamentară necesară.„Intenţia şi dorinţa a una, iar realitatea politică e alta. Mie mi s-a părut cam pripită această chestiune. Altminteri, sigur, dacă privim starea de spirit a populaţiei, populaţia ar aştepta o schimbare mai rapidă. Dar ne aflăm în cadrul unor reguli de funcţionare a democraţiei. Nu se poate genera o astfel de schimbare fără să realizezi o majoritate parlamentară necesară.
Nu avem o astfel de majoritate, din contră”, a afirmat fostul preşedinte al României.
Ion Iliescu a declarat că, totuşi, nu poate fi ignorată posibilitatea suspendării preşedintelui, şi a subliniat că trebuie încurajat „un astfel de proiect care poate scurta suferinţele ţării”.
„Aici este vorba despre faptul că ţara este în suferinţă, dacă se prelungeşte o guvernare care s-a dovedit incapabilă”, a explicat fostul şef de stat.
În ceea ce priveşte schimbarea de majoritate, Ion Iliescu a arătat că aceasta i se pare „nu totdeauna realistă”.
În România, alternanţa la guvernare a însemnat măturarea aparatului administrativ de profesionişti şi plasarea clientelei politice, a mai spus Ion Iliescu.
„Fiecare alternanţă la guvernare a însemnat măturarea aparatului administrativ de profesionişti şi plasarea clientelei politice. Asta-i boala cea mai gravă”, a declarat preşedintele de oanoare al PSD. El a mai susţinut că politizarea administraţiei a fost una dintre cauzele apariţiei corupţiei, spunând că speră ca Uniunea Social Liberală (USL) să impună, în cazul în care va câştiga puterea, o inamovibilitate reală pentru funcţionarii publici. În acest sens, Iliescu a afirmat că schimbările pe care le-ar aduce alternanţa la putere ar trebui să se limiteze la nivel de miniştri şi secretari de stat.
”Această politizare a administraţiei, a sistemului de promovare a oamenilor a devenit o boală. Alternanţa la putere, alternanţa la guvernare este un proces eminamente democratic. Care ar trebui să fie chiar un instrument de auto-apărare al societăţii. Adică prin alternanţa la guvernare să îl pună pe fiecare să fie şi la putere, şi în opoziţie, să se supravegheze, pe de-o parte, reciproc, şi societatea, cu acest prilej, să se debaraseze de anumite fenomene. Numai că la noi, procesul de alternanţă, în loc să fie un proces de însănătoşire a administraţiei, a fost un proces de alterare a elementelor de bază ale corectitudinii funcţionarului public”, a arătat Ion Iliescu. – www.promptmedia.ro