98796 – 28022011 – “Creşterea preţului la alimente a devenit o acută ameninţare la siguranţa naţională, iar reducerea TVA la alimentele de bază este imperativă”, atentioneaza vicepresdintele Senatului Dan Voiculescu. “În Romania, creşterea preţului la alimente a devenit o acută ameninţare la siguranţa naţionala. În condiţiile în care veniturile populaţiei au scăzut constant în ultimii doi ani, ca efect al inflaţiei, creşterii TVA la 24% şi reducerilor salariale din sistemul bugetar, procurarea hranei reprezintă un obiectiv tot mai greu de îndeplinit pentru peste 80% dintre români. Folosind standardele europene, 18 milioane de români se zbat la limita sărăciei. Dacă s-ar fi aplicat un regim fiscal special pentru alimentele de bază şi dacă resursele agricole naţionale ar fi fost eficient exploatate, cetăţenii români nu ar fi fost vulnerabili la această criză alimentară planetară.
Un cetăţean european care are un venit lunar de 2.000 de euro îşi poate permite să plătească un euro pentru un kilogram de cartofi. Însă o asistenţă medicală din România, care caştiga net puţin peste 100 de euro lunar, este condamnată la înfometare. În anul 2006 am depus în Parlament primul proiect de reducere a TVA pentru alimentele de bază. De 5 ani explic diferitelor Guverne care au condus România că o asemenea măsură ar asigura atât menţinerea unor preţuri rezonabile pentru alimente, cât şi reducerea economiei subterane. În acest moment, se estimează ca peste 50% din piaţa alimentelor de bază este nefiscalizată. La pâine, cifra este încă mai mare, ajunge la 70%. Dacă am atrage această piaţă subterană în zona fiscalizată, veniturile în PIB ar putea creşte cu aproximativ 1 miliard de euro. Reducerea TVA la alimentele de bază ar putea constitui o primă etapă în procesul relansării economice a României”. – www.promptmedia.ro