98086 – 03022011- Europarlamentarul Sabin Cutaş, membru în Comisia pentru comerţ internaţional a Parlamentului European (INTA), a salutat miercuri, în plenul PE, încheierea Acordului privind comerţul cu banane dintre Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii şi un grup de ţări din America Latină, acesta reprezentând sfârşitul unui litigiu care a durat aproape două decenii. Acordul va fi de asemenea inclus în rezultatele finale ale Rundei de la Doha. Cu toate acestea, Cutaş a subliniat atât importanţa programului de asistenţă financiară către ţările ACP, care ar putea fi defavorizate în urma acordului, cât şi a realizării unei evaluări de impact privind consecinţele înţelegerii. Intervenţia deputatului european a avut loc în cadrul dezbaterii din plenul PE privind comerţul cu banane.
Runda de la Doha este actualul ciclu de negocieri privind liberalizarea comerţului internaţional, efectuat sub egida Organizaţiei Mondiale a Comerţului.
„La 15 decembrie 2009 a fost încheiat acordul dintre Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii şi un grup de ţări din America Latină, privind tarifele aplicate de Uniune în comerţul cu banane. Acest acord pune capăt unui litigiu complex, care durează de aproape două decenii. El reprezintă angajamentul UE în acest domeniu şi va fi inclus în rezultatele finale ale Rundei de la Doha”, a explicat europarlamentarul.
„Din păcate, nu ne putem bucura pe deplin de această reuşită. Reducerea agreată a tarifelor pentru exportatorii de banane din America Latină riscă să aibă consecinţe nefaste de ordin economic şi social în grupul de state din Africa, Caraibe, şi Pacific, a căror producători nu deţin aceleaşi mijloace tehnice ca şi competitorii lor”, a declarat Cutaş.
„De aceea, salut programul de asistenţă financiară inclus în acord, prin care ţările ACP vor primi 190 de milioane de euro, până în 2013, ca sprijin pentru încurajarea competitivităţii şi diversificării producţiei lor. Comisia Europeană trebuie însă să prezinte o evaluare a impactului acordului până în 2020, precum şi a programului de asistenţă, împreună cu eventuale recomandări de prelungire a acestuia din urmă şi de suplimentare a ajutorului financiar”, a conchis eurodeputatul român. – www.promptmedia.ro