97250 – 07012011 – Noul Centru Regional este unic şi are misiunea de a coordona domeniul transfuziei şi siguranţei sângelui în regiunea de SE a Europei. Unitatea are responsabilitatea de a monitoriza domeniul specific, raportează (la şase luni) evoluţia şi finanţarea programelor specifice şi realizează totodată formarea profesioniştilor şi a formatorilor în domeniu.
„Am inaugurat astăzi singurul centru din România care face parte din cadrul Reţelei Sud-Est Europene de Sănătate. Existenţa centrului arată că se poate câştiga un prestigiu internaţional nu doar prin bani, ci şi prin oamenii capabili şi devotaţi. Instituţia va deveni un punct de referinţă, fiind în legătură permanentă cu alte centre de specialitate atât din ţară cât şi în regiunea de sud-est a Europei şi toată Uniunea Europeană”, a declarat Cseke Attila, ministrul Sănătăţii, prezent la eveniment.
Centrul regional funcţionează în cadrul Centrului de Transfuzie Sanguină Oradea, având, conform normelor Reţelei din care face parte, patru angajaţi, dintre care doi medici specialişti în domeniu. Prima activitate internaţională a centrului nou-înfiinţat se va desfăşura în mai 2011, când reprezentanţii ţărilor membre ale Reţelei de Sănătate vor participa în România la un curs de specialitate în domeniul transfuziei sanguine pentru situaţii de urgenţă sau catastrofe.
Reţeaua Sud-Est Europeană de Sănătate (SEEHN – South-Eastearn EuropeHealth Network) a luat fiinţă în 2001 în cadrul Procesului de Cooperare al Europei de Sud-Est – cadru de colaborare a ţărilor în interesul dezvoltării comune a regiunii. Reţeaua cuprinde nouă ţări: Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Republica Moldova, Muntenegru, România, Serbia şi Fosta Republică Iugoslavă Macedonia. Prin această reţea, ţările colaborează permanent în domeniul sănătăţii şi sunt în legătură permanentă cu alte state membre UE şi OMS (Belgia, Franţa, Grecia, Italia, Norvegia, Slovenia, Suedia, Elveţia şi Marea Britanie). Scopul Reţelei este îmbunătăţirea sănătăţii oamenilor din regiune, susţinerea autorităţii şi controlului ţărilor din regiune în interesul unor acţiuni concertate, comune în domeniile prioritare de sănătate, definite de ministerele Sănătăţii din ţările membre. Reţeaua înfiinţează structuri tehnice: centre regionale de dezvoltare a sănătăţii – dintre aceste centre face parte şi Centrul Sud-Est European de Transfuzie Sanguină cu sediul la Oradea. – www.promptmedia.ro