96693 – 15122010 – Viitoarea politică de coeziune va trebui să se concentreze pe o mai mare implicare a actorilor regionali şi locali, o gestiune transparentă şi descentralizată, precum şi pe controale mai eficiente. Prin intermediul a două rezoluţii, Parlamentul deschide calea pentru o mai bună utilizare a fondurilor structurale pe bază de parteneriat şi guvernanţă pe mai multe niveluri. Prezentând raportul cu privire la ”realizarea coeziunii teritoriale, sociale şi economice în Uniunea Europeană
– o condiţie sine qua non a competitivităţii globale?” deputatul Petru Constantin Luhan (PPE, RO) a subliniat necesitatea creşterii sinergiei între fondurile structurale şi mijloacele europene destinate inovării, cercetării şi dezvoltării, pentru a susţine competitivitatea regiunilor. Alături de proiecte majore de infrastructură, în domeniul transporturilor şi al energiei, de exemplu, deputatul european recomandă şi o simplificare a procedurilor, mai ales în vederea ”facilitării accesului la finanţare, în special pentru IMM-uri, a introducerii unor mecanisme inovatoare de stimulare bazate pe atingerea obiectivelor legate de o creştere inteligentă, sustenabilă şi cu caracter integrator.”
În raport se insistă de asemenea pe descentralizarea procedurilor de gestionare a fondurilor de coeziune, în scopul unei mai bune absorbţii a acestora, considerându-se că în viitor principiul parteneriatului între diverse niveluri ale administraţiei trebuie consolidat.
Deputaţii consideră de asemenea că PIB-ul trebuie să rămână principalul criteriu pentru determinarea eligibilităţii regiunilor pentru asistenţă în cadrul politicii de coeziune, alţi indicatori măsurabili pot fi de asemenea adăugaţi, dacă aceştia se dovedesc a fi relevanţi, lăsând autorităţilor naţionale marjă de manevră pentru a aplica, la nivelul decizional corespunzător, alţi indicatori care ţin seama de atributele specifice ale regiunilor şi oraşelor.
Raportul a fost adoptat cu 491 de voturi pentru, 117 împotrivă şi 13 abţineri.
Viitoarea politică de coeziune va trebui să se concentreze pe o mai mare implicare a actorilor regionali şi locali, o gestiune transparentă şi descentralizată, precum şi pe controale mai eficiente. Prin intermediul a două rezoluţii, Parlamentul deschide calea pentru o mai bună utilizare a fondurilor structurale pe bază de parteneriat şi guvernanţă pe mai multe niveluri.
Potrivit raportului elaborat de deputata Nicole Ramona Mănescu (ALDE, RO), Comisia trebuie să îşi consolideze funcţia de supraveghere pentru a reduce nivelul greşelilor menţionate în raportul recent al Curţii de Conturi. Aceasta ar trebui să îmbunătăţească sistemul de control şi să crească sprijinul acordat autorităţilor la nivel naţional / regional şi beneficiarilor.
”Autorităţile locale şi regionale trebuie de asemenea consultate şi implicate în toate etapele legislative referitoare la regiuni, în vederea unei responsabilizări mai mari”, a subliniat raportoarea cu ocazia dezbaterii din cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg, de luni seară. Acest demers va duce la o politică orientată mai mult către obţinerea de rezultate, consideră deputata Ramona Mănescu.
Raportul aprobat cu o mare majoritate de către Parlament marţi solicită Comisiei să elaboreze un ghid pentru actorii din sectorul public şi privat interesaţi, cu privire la modul de aplicare a principiilor de guvernanţă pe mai multe niveluri şi a abordării integrate, care va încuraja, de asemenea, o mai bună colaborare între regiuni din diferite state membre, mai ales prin intermediul grupărilor europene de cooperare teritorială.
Un rol mai important la nivel regional şi local trebuie să corespundă unei consolidări a funcţiei de supraveghere a Comisiei. Raportul recomandă ca accentul să fie pus mai degrabă pe examinarea sistemelor de audit, decât pe proiecte individuale şi solicită un sistem european de certificare a organismelor naţionale de audit.
Parlamentul European îşi reiterează astfel ”angajamentul pentru o politică de coeziune puternică şi bine finanţată care asigură dezvoltarea armonioasă a tuturor regiunilor din Uniunea Europeană”. Deputaţii cer de asemenea menţinerea mijloacelor financiare ale acestei politici post-2013, iar orice încercare de renaţionalizare ar trebui să fie respinsă.
Raportul a fost adoptat cu 615 voturi pentru, 20 împotrivă şi 39 abţineri. – www.promptmedia.ro