96905 – 22122010 – Aderarea României la Spaţiul Schengen a fost amânată de către Franţa pentru că Guvernul a cerut şpagă „la nivel african”, adică foarte mare, pentru segmentul de autostradă Comarnic-Braşov de la compania franceză Vinci, a declarat senatorul PSD Titus Corlăţean la Realitatea TV. Corlăţean susţine că decizia Franţei de a cere amânarea aderării ţării noastre la spaţiul Schengen ar avea legătură cu motivele refuzului companiei franceze Vinci de a mai construi autostrada Comarnic-Braşov.
„Atunci când noi aflăm din medii franceze de înalt nivel faptul că acestei companii i s-a cerut şpagă inacceptabilă nici măcar la nivel african, iar compania e scoasa de pe piaţă de un guvern care e pus pe şpagă, acest lucru se răsfrânge politic împotriva României”, a declarat Corlăţean, citat de Realitatea TV. Senatorul PSD a ţinut să amintească de faptul că pe segmentul de autostradă Comarnic-Braşov preţul a crescut brusc, în opinia sa, pentru a acoperi această şpagă.
În luna aprilie, compania Vinci – Aktor a anunţat că nu a reuşit să obţină finanţare din partea băncilor pentru demararea construcţiilor la tronsonul de 58 de kilometri din Autostrada Comarnic Braşov. Valoarea totală a contractului care se întindea pe 30 de ani era de 4,8 miliarde de euro.
Ellaktor, compania mamă a constructorului Vinci-Aktor, a precizat ulterior că a decis să renunţe unilateral la proiectul de autostradă Comarnic-Braşov din cauza faptului că statul român nu a acceptat anumite clauze contractuale, comune în asemenea tipuri de contracte în Europa. Compania elenă nu precizează însă, care sunt acele clauze.
Oficialii Vinci l-au contrazis astfel pe ministrul român al Transporturilor, Radu Berceanu, care a spus că pretenţiile firmei franceze nu sunt conforme cu legea.
Consorţiul franco-elen Vinci – Aktor, care a câştigat licitaţia pentru construcţia în regim de concesiune a autostrăzii Comarnic-Braşov, în lungime de 55 km, trebuia să atragă de pe pieţele financiare 1,5 miliarde de euro, dar au anunţat statul român că renunţă la acest contract. Autostrada, care ar fi urmat să fie gata în 4 ani, are costuri totale cu finanţarea, construcţia şi întreţinerea fiind de 4,6 miliarde de euro, timp de 30 de ani. – www.promptmedia.ro