96570 – 10122010 – Liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor, Mircea Duşa, reclamă incoerenţa legislativă care permite schimbarea denumirii străzii Mihai Eminescu, din Miercurea-Ciuc, în strada Attila, chiar înainte de desfăşurarea recensământului populaţiei. ”Îmi exprim revolta faţă de incoerenţa legislativă pe fondul căreia se permite schimbarea numelui străzii poetului nostru naţional Mihai Eminescu din Miercurea-Ciuc în strada Attila, la iniţiativele unui individ care dă dovezi de o gândire de tip fascist
şi pe care autoritatăţile locale le promovează fără jenă”, se arată într-un comunicat al vicepreşedintelui Camerei Deputaţilor, citat de presa locală.
Mircea Duşa a anunţat că, printr-o interpelare în Parlamentul României, va cere Ministrului Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, recorelarea de urgenţă a tuturor actelor normative privind desfăşurarea recensământului populaţiei, astfel încât schimbarea denumirilor de străzi să nu se mai facă în mod ilegal.
Comisia de atribuire de denumiri judeţeană trebuia să discute şi să dea un aviz, negativ sau pozitiv, marţi, pe propunerea de schimbare a denumirii străzii “Mihai Eminescu” în strada “Attila”. Datorită faptului că la şedinţă nu s-au prezentat decât trei membri, din totalul de şase (în momentul acesta sunt de fapt cinci membri, după ce la începutul acestei săptămâni preşedintele comisiei, Mihaly Zita, a demisionat), vicepreşedintele comisiei, prof. Stelian Busuioc, a propus amânarea discuţiilor pe această temă pentru săptămâna viitoare.
Comisia de atribuire de denumiri judeţeană este un for ştiinţific, iar avizul ei este unul consultativ (adică poate fi luat sau nu în considerare de consiliul local în momentul votului).
Înainte de ora stabilită pentru începerea şedinţei, în faţa sălii unde urma să se desfăşoare au venit şi trei doamne ce locuiesc pe strada Mihai Eminescu, care spuneau că reprezintă mai mulţi cetăţeni ce locuiesc pe strada respectivă şi care se declarau împotriva schimbării.
Modificările denumirilor româneşti ale străzilor din Miercurea Ciuc au început încă din vara acestui an când trei tineri din Miercurea Ciuc, dintre care unul este membru al organizatiei Noua Gardă Maghiară, au depus un proiect de hotărâre la Consiliul Local prin care doresc să schimbe denumirea străzii Mihai Eminescu în strada Attila. Cei trei susţin că Mihai Eminescu ar fi fost “hungarofob” şi “xenofob”, neavând nicio legătură cu municipiul Miercurea Ciuc. Cei trei au strâns aproximativ 1.900 de semnături de la cetăţenii oraşului şi au depus documentele la registratura Primăriei Miercurea Ciuc. Iniţiatorii consideră că interesele comunităţii maghiare, majoritară în Miercurea Ciuc, sunt grav afectate de existenţa unei străzi care poartă numele poetului naţional Mihai Eminescu. Ei au cerut ca numele lui Eminescu să dispară din denumirea străzii şi să fie înlocuit cu cel al lui Attila, pe care îl consideră “ultimul şi cel mai puternic rege al hunilor”.
Unul dintre iniţiatorii proiectului de schimbare a numelui străzii din Mihai Eminescu în strada Attila este Csibi Barna. Acesta este urmărit penal pentru “instigare la discriminare şi constituire a unei organizaţii cu caracter fascist, rasist sau xenofob”.
Autorităţile îl consideră un membru important al aşa-numitului “Pluton Secuiesc”, ramură a Gărzii Maghiare din Ungaria, organizaţie cu caracter neonazist scoasă în afara legii în iulie 2009.
Pe 1 Decembrie, Csibi Barna a fost reţinut la Cluj-Napoca pentru că, alături de alte şapte persone, a afişat de Ziua Naţională a României un alt steag decât cel românesc, faptă pentru care au primit amenzi între 1.000 şi 10.000 de lei de la jandarmii grupării mobile din Cluj.
Pe blogul personal, Csibi Barna a publicat numele celor care au adunat semnăturile, printre aceştia numărându-se şi Kerekes Nandor, responsabilul cu comunicarea al Noii Gărzi Maghiare, Plutonul Secuiesc. De asemenea, câteva semnături au fost strânse şi de membrii Mişcării Tinerilor din cele 64 de Comitate, organizaţie al cărei nume face trimitere la organizarea administrativ-teritorială a Ungariei Mari.
Cei trei tineri care au iniţiat proiectul de hotărâre l-au depus ca persoane fizice, în numele unei asociaţii culturale, neînregistrată juridic, ce poartă numele de “Garda Secuiască-Asociaţie de Cultură şi Tradiţii”.
Demersurile din vară au continuat cu recenta decizie a Consiliului Local Miercurea Ciuc, de la sfârşitul lunii noiembrie, prin care consilierii locali au aprobat în şedinţă ordinară schimbarea denumirii străzii Liviu Rebreanu în “Strada – Vorosmarty Mihaly – Utca”. Cheltuielile necesare pentru schimbarea cărţilor de identitate şi a celorlalte documente vor fi cuprinse în bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2011, în conformitate cu prevederile art. 40, alin. (1) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, cu modificările şi completările ulterioare. Prevederile hotărârii Consiliului local vor fi aplicate începând cu data de 1 aprilie 2011. Schimbarea denumirii străzii Liviu Rebreanu – se precizează în raportul de specialitate – are la bază memoriul justificativ întocmit de consilierul Orban Zsolt, având în vedere “aniversarea a 210 ani de la naşterea, şi 155 ani de la moartea marelui poet maghiar (1800-1855)”. Se mai precizează şi faptul că actuala stradă Liviu Rebreanu a fost, pe rând, strada Băilor, strada Vorosmarty în 1911, strada Elisabeta, strada Filimon Sârbu. Având în vedere că solicitarea proprietarilor celor 44 gospodării – numerotate de la 1 la 41 şi 2-44 – a fost aprobată de Consiliul local municipal, urmează să fie notificată ca atare în nomenclatorul stradal al municipiului Miercurea-Ciuc. – www.promptmedia.ro