Acasă Uncategorized Cancun: România îndreaptă către Republica Moldova contribuţia sa la combaterea schimbărilor climatice...

Cancun: România îndreaptă către Republica Moldova contribuţia sa la combaterea schimbărilor climatice în statele în curs de dezvoltare

DISTRIBUIȚI

96600 – 10122010 – În cadrul negocierilor internaţionale, un element esenţial rămâne asigurarea finanţării, de către statele dezvoltate, a măsurilor de adaptare la efectele schimbărilor climatice şi de limitare a emisiilor de gaze cu efect de seră, prin trecerea la strategii de dezvoltare economică cu emisii reduse în statele în curs de dezvoltare.

În acest sens, România susţine angajamentul U.E. şi al statelor sale membre de a contribui la finanţarea timpurie („fast start finance”) în perioada 2010-2012. Mecanismul de finantare timpurie este văzut şi ca o punte foarte importantă pentru câştigarea încrederii reciproce între ţările dezvoltate şi cele în curs de dezvoltare, în efortul global de minimizare a efectelor schimbărilor climatice.

În ceea ce priveşte finanţarea timpurie, România îşi concentrează contribuţia în principal către statele aflate în curs de dezvoltare, asociate Acordului de la Copenhaga, care şi-au asumat măsuri de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră şi au dezvoltat acorduri de parteneriat economic strategic cu ţara noastră.

Ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély, a subliniat în cadrul Conferinţei de la Cancun că, deşi România este afectată în acest moment de efectele crizei economice globale, va continua să susţină pe deplin angajamentele Uniunii Europene legate de sprijinirea ţărilor în curs de dezvoltare, prin mecanismul de finanţare timpurie.

În acest context, România a decis să aloce către Republica Moldova contribuţia sa la finanţarea internaţională timpurie a combaterii schimbărilor climatice în statele aflate în curs de dezvoltare. Sunt deja în curs de identificare tipuri de proiecte care vizează combaterea schimbărilor climatice, a căror valoare o să fie de 15 milioane euro în perioada 2010-2012. Sunt vizate în primul rând proiectele care au ca scop creşterea eficienţei energetice în şcoli şi dezvoltarea infrastructurii de transport.

Aceste direcţii de dezvoltare încurajează dimensiunea europeană a cooperării bilaterale în domeniul schimbărilor climatice, având la bază obiectivul strategic al integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

În marja Conferinţei de la Cancun ministrul László Borbély a discutat cu omologul din Republica Moldova, Gheorghe Salaru, referitor la proiectele care urmează a fi dezvoltate în cadrul Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova, privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro, acordat de România Republicii Moldova.

În acest sens, partea moldoveană a precizat că va prezenta în cel mai scurt timp o lista de proiecte care urmează a fi finantate în cadrul Acordului cu partea romană, în domeniile stabilite de către părţi. www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.