96890 – 22122010 – Senatul a validat, miercuri, lista magistratilor alesi sa faca parte din noul Consiliu Superior al Magistraturii (CSM). Lista a fost validata cu 64 de voturi “pentru” si 60 impotriva.
Votarea listei magistratilor alesi pentru CSM s-a facut in plenul Senatului dupa mai multe discutii in contradictoriu intre reprezentantii puterii si cei ai opozitiei. S-a dezbatut modul de votare, PSD si PNL au cerut sa fie validata intreaga lista a magistratilor, in timp ce PDL a dorit validarea partiala a listei, urmand ca cei trei magistrati cu probleme sa fie validati sau invalidati dupa rezolvarea cazurilor in justitie.
O alta dezbatere a fost pe tema tehnicii de vot. Opozitia a cerut vot secret eletronic, dar PDL a contestat si, in urma unui vot in plen, s-a ales ca modalitatea de votare sa fie votul secret cu bile.
O parte dintre actualii membri CSM si-au depus candidatura, desi legea interzice reinvestirea. Pe lista candidatilor controversati apare Lidia Barbulescu (fostul presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie), Dan Lupascu (actual membru CSM), Dan Chiujdea (membru CSM) si Cristian Deliorga (membru CSM), ultimul pierzand alegerile pentru un nou mandat.
In cazul judecatorilor Lidia Barbulescu, Dan Lupascu si a procurorilor Dan Chiujdea si Cristian Deliorga, UNJR si alti magistrati sustin ca acestia nu au dreptul de a candida si a fi alesi pentru ca sunt membri CSM si potrivit regulamentului de alegere a noilor membri acestia au dreptul la un singur mandat. Cei patru sunt la finalul mandatului care este luat in considerare in acest calcul dupa cum sustin reprezentantii UNJR.
Lidia Barbulescu si ceilalti trei au explicat, ca in opinia lor, candidaturile lor sunt valide, deoarece legea prin care sunt alesi membrii CSM s-a modificat dupa ce si-au preluat mandatul. Astfel, ei sustin ca reglementarea care le interzice candidatura la un al doilea mandat nu li se aplica pentru ca nu poate fi retroactiva.
Trei dintre actualii membri isi vor continua mandatul si in viitorul CSM. Cei trei sunt inlocuitorii altor membri care s-au pensionat sau au demisionat pe parcursul mandatului. Membrii actuali au decis prelungirea mandatului pentru judecatorea Ana Cristina Labus, reprezentant al tribunalelor, procurorul Gratiana Isac, reprezentant al Parchetului de pe langa Inalta Curte si Casatie-DIICOT si procurorul Bogdan Dimitrie Licu, reprezentant al parchetelor de pe langa tribunale.
Magistratii care contesta candidaturile celor cu mandat incomplet considera ca in spiritul Constitutiei, durata de 6 ani a mandatului membrilor CSM este indisolubil legata de mandatul institutiei ca intreg si nu poate fi interpretata in afara acestuia si ca restul de mandat al celor trei membri ai CSM este doar un rest, nu un mandat intreg. – www.promptmedia.ro