96449 – 07122010 – Luni, 6 decembrie a.c., preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României, Titus Corlăţean, l-a primit pe ambasadorul Statelor Unite în ţara noastră, Mark Gitenstein. Întrevederea face parte din seria contactelor periodice ale Comisiei pentru politică externă a Senatului României cu ambasadorii acreditaţi la Bucureşti. Întâlnirea a permis realizarea unui schimb de vederi şi o evaluare a stadiului actual al parteneriatului strategic dintre România şi Statele Unite
şi respectiv al diferitelor proiecte de cooperare bilaterală, insistându-se asupra oportunităţii unei prezenţe economice americane mai consistente în Romania începând cu 2011. Au fost trecute în revistă ultimele evoluţii politice din cele două state, inclusiv cele legate de rezultatele alegerilor pentru Congresul SUA din luna noiembrie a.c.. În acest context, Titus Corlăţean a subliniat importanţa deosebită acordată procedurii de ratificare în legislativului american a Tratatului ruso-american START de reducere a armelor strategice, a cărei finalizare în cursul actualului mandat al Senatului american ar putea contribui în mod pozitiv la climatul de securitate internaţională. Cei doi oficiali au analizat evoluţiile electorale şi post-electorale din Republica Moldova şi au identificat existenţa aceloraşi elemente de interes pentru continuarea traseului european al Republicii Moldova, de apropiere de UE, şi a proiectelor de dezvoltare economică şi investiţii, promovate în cursul ultimului an de guvernul Alianţei pentru Integrare Europeană de la Chişinău, cu sprijinul partenerilor europeni şi americani.
Totodată, a avut loc o informare reciprocă pe tema evoluţiilor pozitive legate de negocierile în curs privind scutul antirachetă ale cărui componente ar urma să fie instalate inclusiv în România.
Titus Corlăţean a abordat chestiunea liberalizării regimului de vize pentru cetăţenii români care se deplasează în Statele Unite. A subliniat faptul că, din punct de vedere politic şi juridic, apare ca necesară reevaluarea, în centrele de decizie de la Washington, a tratamentului aplicat cetăţenilor români şi României, similar cu cel în vigoare în raporturile cu majoritatea statelor membre ale UE. În acest context, preşedintele Comisiei pentru politică externă a confirmat invitaţia adresată unor membri ai Senatului / Congresului Statelor Unite de a efectua o vizită oficială în România. Invitaţia a fost lansată în luna mai a acestui an, cu prilejul vizitei preşedintelui Comisiei pentru politică externă la Washington.
Ambasada SUA în România va susţine realizarea contactelor oficiale menţionate în cursul anului 2011 la Bucureşti. – www.promptmedia.ro