Acasă Uncategorized Bruxelles: Norica Nicolai insistă pe rolul EUROPOL în investigarea cazurilor de piraterie

Bruxelles: Norica Nicolai insistă pe rolul EUROPOL în investigarea cazurilor de piraterie

DISTRIBUIȚI

96315 – 02122010 – Vicepreşedinta Subcomisiei pentru Securitate şi Apărare din Parlamentul European, Norica Nicolai, pledează pentru extinderea mandatului misiunii NAVFOR împotriva pirateriei din largul coastelor somaleze la nivelul de acţiune efectivă a trupelor militare împotriva bazelor de unde se orchestrează atacurile pe mare. Norica Nicolai a cerut acest lucru în urma vizitei sale, alături de o delegaţie a Parlamentului European, în Djibuti, pentru un schimb de opinii cu coordonatorii şi militarii implicaţi în operaţiunea Atalanta. “Este una dintre misiunile militare de succes ale Uniunii Europene, dar există un foarte mare risc. Militarii ne-au semnalat un risc care nu ţine de prestaţia forţelor angrenate în zonă, ci ţine de natura şi de limitele mandatului cu care sunt învestiţi pentru că nu au permisiunea să acţioneze eficient şi efectiv în toate situaţiile. Deşi, datorită patrulărilor aeriene, au informaţii foarte clare cu privire la bazele în care se pregătesc misiunile de piraterie, nu au niciun fel de posibilitate de a interveni şi de a anihila aceste baze. Ca atare, o discuţie cu privire la mandatul misiunii cred ca se impune”.

Într-o intervenţie în cadrul Subcomisiei pentru Securitate şi Apărare, Norica Nicolai a vorbit, pe larg, despre modul în care se fac investigaţiile şi sunt acordate despăgubirile şi recompensele pentru localizarea şi eliberarea victimelor. “Din păcate, până în acest moment, nu a existat o investigaţie susţinută a modului în care se negociază şi se alocă aceste recompense, care, în opinia noastră, sunt cheia unei încercări solide de eradicare a pirateriei. Nicio autoritate, între cele din zonă, nu are capacitatea de a face astfel de investigaţii. Se insinuează, în schimb, că e vorba despre o reţea de criminalitate organizată care ar avea sediul în Europa şi care ar fi beneficiarul acestor negocieri şi al acestor sume imense de bani care sunt plătite pentru răscumpărare”. Norica Nicolai a insistat pe rolul determinat al EUROPOL în investigarea cazurilor care ţin de piraterie. “Cred că EUROPOLUL ar putea să susţină o investigaţie mult mai aprofundată pentru ca aceste reţele să fie anihilate, să vedem dacă nu cumva există o relaţie cu o serie de grupări finanţate de marile reţele teroriste. Pentru securitatea zonei şi pentru securitatea europeană merită investigate, cu prioritate, evenimentele din sudul Somaliei, care este o pepinieră pentru piraterie pentru că aici sunt semnale foarte clare de implicare a reţelei Al Qaida”. Norica Nicolai propune, de asemenea, măsuri concrete la nivelul Uniunii pentru a eficientiza prezenţ europeană în hornul Africii. Avem nevoie de un circuit juridic integrat pentru a putea lupta eficient împotriva acestei infracţiuni. Mă refer la investigaţii de tip poliţienesc, la procurori special desemnaţi pentru a realiza anchetele şi la judecători care să înţeleagă fenomenul pirateriei. Aş vrea să atrag atenţia asupra faptului că zona nu poate asigura locuri de detenţie corespunzătoare pentru persoanele definitiv condamnate pentru această infracţiune. Aş dori să subliniez necesitatea unei asistenţe specializate pentru armata şi autorităţile somaleze. Este în interesul nostru să iniţiem această operaţiune şi să consolidăm resursele financiare pe care le cheltuim acolo. Este nevoie de crearea unor forţe militare şi poliţieneşti capabile să îşi apere propriul teritoriu. 

Norica Nicolai a făcut parte din delegaţia Parlamentului European care a vizitat, în perioada 12 – 16 noiembrie, Cartierul General al Misiunii Europene Eunavfor Atalanta din Djibuti. Vizita a inclus întâlniri la nivel înalt cu comandantul militar al misiunii şi cu preşedintele acestui stat. Scopul principal al deplasării a fost evaluarea activităţii pentru combaterea pirateriei somaleze. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.