Proiectul centralei nucleare de la Belene şi cel al conductei de gaze naturale South Stream vor domina discuţiile – 95619 – 09112010 – Prim-ministrul rus Vladimir Putin, va sosi la Sofia sâmbătă, 13 noiembrie, pentru discuţii cu omologul bulgar, Boiko Borisov, asupra proiectelor energetice comune ale celor două ţări şi asupra modalităţilor de consolidare a relaţiilor comerciale bilaterale. Borisov a anunţat că a convenit telefonic împreună cu omologul său să se întâlnească într-o zi nelucrătoare pentru a putea dezbate
toate chestiunile bilaterale importante pe îndelete. Proiectul centralei nucleare de la Belene şi cel al conductei de gaze naturale South Stream vor domina probabil discuţiile.
Cele două ţări au semnat un acord asupra construcţiei centralei de la Belene, situată pe Dunăre, la 100 km est de actuala centrală de la Kozlodui, în timpul vizitei efectuate de Putin la Sofia în ianuarie 2008. Câteva săptămâni mai târziu, compania rusească de stat Atomstroyexport a fost contractată pentru a construi cele două reactoare VVER de 1 000 MW la un preţ estimativ de aproape 4 miliarde de euro. Proiectul este blocat de 15 luni, de când partidul de centru-dreapta al lui Borisov, Cetăţenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB), a venit la putere şi a început să pună întrebări cu privire la fezabilitatea economică a proiectului, refuzând să aloce fonduri de stat pentru acesta. Proiectul a fost practic îngheţat în toamna anului 2009, după retragerea companiei germane RWE. Borisov a criticat ulterior coaliţia guvernamentală anterioară a ţării, condusă de socialişti, pentru faptul că nu a menţionat costurile suplimentare asociate serviciilor de consultanţă, plăţilor de serviciu al împrumuturilor şi infrastructurii atunci când a promovat proiectul, costuri care totalizează alte 2,5 miliarde de euro.
Bulgaria a declarat apoi că va implementa proiectul doar cu condiţia găsirii unui nou investitor strategic european care să înlocuiască RWE. Oficialii GERB au sugerat recent că o altă companie germană s-ar putea alătura în curând proiectului. “Sunt dedicat terminării construcţiei de la Belene, pentru ca Bulgaria să nu rămână fără centrală nucleară în 2020, când reactoarele de la centrala de la Kozlodui trebuie decuplate”, a afirmat Borisov într-un interviu acordat săptămâna trecută televiziunii Nova din Sofia.
El a declarat ulterior că Guvernul de la Sofia sprijină proiectul din motive pragmatice, deoarece “avem Turcia care se uită să vadă ce va face Bulgaria în legătură cu Belene, pentru a stabili ce să facă cu cele patru reactoare nucleare proprii planificate”.
Borisov a trimis scrisori oficiale preşedintelui sârb Boris Tadic şi prim-ministrului croat Jadranka Kosor, cerând fiecăruia să răspundă până în 13 noiembrie dacă ţările lor sunt interesate să achiziţioneze pachete de 1%, 1,5% sau 2% din acţiunile centralei de la Belene. Participarea celor două state balcanice ar face ca acesta să fie “şi mai pragmatic deoarece va garanta pieţe pentru această centrală electrică atunci când va fi construită”, a declarat Borisov, itat de agenţia de ştiri Sofia. Acordul asupra înfiinţării unei companii mixte care să administreze secţiunea bulgară a conductei South Stream, care urma să fie încheiat în 15 noiembrie, va fi semnat probabil în timpul vizitei lui Putin. Borisov va cere probabil preţuri mai mici pentru gazele ruseşti. Experţii energetici cred că el va reuşi, întrucât compania Gazprom a fost forţată să îşi reducă preţurile anul acesta pentru a-şi menţine poziţiile pe piaţa europeană. În declaraţiile făcute înaintea discuţiilor sale cu Putin, Borisov a precizat că intenţionează de asemenea să ceară sporirea exporturilor bulgare în Rusia. El a declarat că Bulgaria ar trebui să încerce să îşi recâştige poziţiile deţinute pe fosta piaţă sovietică. Aceasta ar contribui de asemenea la compensarea deficitului uriaş din relaţiile comerciale cu Rusia, pe care se bazează în proporţie de 100% pentru gaze naturale, pentru o mare parte din petrolul său brut şi pentru combustibilul său nuclear. “Rusia este o piaţă naturală pentru Bulgaria. De ce am uitat acest lucru?”, a declarat Borisov în 2 noiembrie. “Este pură afacere şi pură economie – bani noi pentru ţara noastră”. – www.promptmedia.ro